DevarimV'eschanan

דברי רבותינו

Maran Rosh Hayeshiva Hagaon Harav Aryeh Finkel, zt”l

לעשות את יום השבת (ה, יא)
ביום השבת יש לאדם כוחות מיוחדים, להכיר ולהתקרב אל ה’, ולהרגיש ‘מעין עולם הבא’. כמש”כ האבן עזרא (בראשית ב,ג), ויברך אלקים את יום השביעי, שביום הזה יתחדש בנשמות כח ההכרה והשכל.

והספורנו כתב, שזהו ענין הנשמה יתירה, שבירכו שיהיה יותר מוכן משאר הימים בנפש יתרה לאור באור החיים.

אמנם כדי לזכות להרגיש את הדוגמא של עוה״ב, צריך ׳לעשות את יום השבת’. ואם תעבור השבת עיקרה באכילה שתיה ושינה, ורק מיעוטה בתורה ועבודת ה’, בזה לא יקבל דוגמא של עוה״ב, ולא יוכל להסתייע בזה למשול ביצרו. אלא רק אם יקיים את השבת בכל פרטיה, בקיום העשה של ״זכור את יום השבת״, זכרהו על היין בלילה, ובקידושא רבה בבוקר, ובשמירת העשה של ״שמור את יום השבת״, לידע היטב כל הלכותיה ולהיזהר בכל דקדוקיה. וכן יהא זהיר לכבד את השבת ולענגה כראוי, שהם שתי מצוות מדברי קבלה.

ויש להרבות בה בעסק התורה, כי התורה נקראת ׳מתנה’ – ״וממדבר מתנה״ (נדרים נה.), והיא היא מתנת העולם הבא, כמו שאומרים אנו בתפילה, ״ונתן לנו תורת אמת, וחיי עולם נטע בתוכינו״. התורה היא עצמה חיי הנצח, ושם צדיקים יושבים ועטרותיהם בראשיהם והקב״ה מגלה להם סודות וטעמי התורה, שזהו התענוג האמיתי.

זהו תפקידו של כל בן תורה, ‘לעשות את יום השבת’ בכל פרטיה ודקדוקיה, ולהתחזק בה בתורה ובתפילה. ע״י הנשמה היתירה הנותנת כח הכרה ושכל לאור באור החיים. וע״י קיום השבת כהלכתה, לזוכרה ולשומרה, נזכה כולנו לקבל מן השבת את הדוגמא והטעם של ׳מעין עולם הבא’, ונחיה ונראה ונירש טובה וברכה לימות המשיח ולחיי העולם הבא הקיים לעד ולנצח נצחים, אמן.

מרן ראש הישיבה הגאון הרב אריה פינקל זצללה”ה

דברי הימים

Maran Rosh Hayeshiva Hagaon Harav Nosson Tzvi Finkel zt”l

בין הזמנים בישיבה
מרן ראש הישיבה הגאון הרב נתן צבי פינקל זצללה”ה כאב את המציאות שיש בני ישיבה שהנהגתם מראה כאילו ניתנה הברירה בימי בין הזמנים לקחת חופשה מלימוד התורה הקדושה.

מתוך דאגה לשינוי התופעה התאמץ לסייע לישיבות בין הזמנים, ובפרט דאג לחיזוק הלימוד בישיבה עצמה, בה נשארים בביה”ז של חודש אב רבים מבני הישיבה, בני חו”ל. מרן יזם פעולות ומבצעים כדי לעודדם לשקוד על תלמודם.

הייתה תקופה בה הישיבה העמידה אוטובוסים, וכל בחור שלמד בישיבה בביה”ז בסדר א’ יכול היה לנסוע לים בשעות אחה”צ ללא תשלום

פעם אמרו לרבינו שאם הישיבה תתן בבין הזמנים ארוחות צהרים טובות במיוחד, יגרום הדבר שיותר בחורים ישארו ללמוד בין כתלי הישיבה. למרות שבאותה תקופה כבר החל מצבה הכלכלי של הישיבה להיות קשה, קיבל זאת מרן רה”י והנהיג שבימי ביה”ז יוגש אוכל משובח יותר מהרגיל,

העיקר שיתרבו ספסלי בית המדרש.

אחד הרבנים הביע פליאה באזני רבינו על גישה זו שלא היתה מקובלת בעבר בישיבות, לעודד לימוד על ידי “מבצעים”, בתשובה, סיפר לו מרן ששמע מהגאון רבי אליעזר פלצ’ינסקי זצ”ל, שכאשר בתו הגדולה הגיעה לגיל הלימודים שאל את החזו”א זצ”ל האם אפשר לשולחה ל”בית יעקב”, היות ולומדים שם בשפת “עברית”, וכידוע דעת המהרי”ל דיסקין הייתה שלא ללמוד בשפת העברית.

השיב לו החזו”א במשל על אותו גנרל ישיש שדרש מן החיילים בעת מלחמה להיערך באותו קו חזית היסטורי שניהל בו קרבות לפני שנים רבות והצליח, למרות שכיום החזית נמצאת במקום אחר. כך גם כאן, לפנים שימש ענין השפה העברית כקו חזית במלחמה מול הרוחות הזרות, אולם בזמנינו המערכה נטושה סביב עניינים אחרים, ואם ילמדו ביידיש עלולים ילדים רבים לעזוב וללכת ללמוד בבתי ספר מפוקפקים, ואדעתא דהכי לא גזרו. כך גם בענייננו, אמר מרן, נכון שזה לא היה מקובל, אולם כיום החזית השתנתה, וישנם בחורים שרק בדרך זו ילמדו בימי בין הזמנים, אם כן צריך לדבר איתם בשפתם.

בכל נפשך

בשבילי הלכה

Harav Hagaon Meir Tzvi Shpitzer Shlita

ואתחנן

‘אהבת ה

ואהבת את ה’ אלקיך. ע’  רמב”ם פ”ב מיסודה”ת ה”ב איך הדרך לאהבת ה’, בשעה שיתבונן בבריאה. וכתיב שאו מרום עיניכם וראו מי ברא אלה. וע’ חוה”ל שער הבחינה פ”ב וההתבוננות בברואים והראיות שמביאים מכך על חכמת הבורא יתברך, חובה עלינו. וע”ש בחיוב לדעת החשבון להכיר חכמת ה’. וע”ש פ”ג דחכמה זה אין מבינים אלא אחרי שיתעמק בה כגון השתנות השנה בד’ תקופות. וע”ש פ”ד מתהלים ח’ י’ שאמר דוד ה’ אדונינו מה אדיר שמך בכל הארץ, כי קאי על החכמה ופלא של יצירת האדם שהוא עולם קטן. וכ”כ רד”ק, והוסיף דלכן אמר ב’ פעמים פסוק זה. וע”ש פ”ה מתהלים קל”ט י”ד אודך על כי נוראות נפלאתי נפלאים מעשיך וכו’ אשר עושיתי בסתר רוקמתי בתחתיות ארץ וכו’. וע”ש בהערה בשם רד”ק ומצודות שמחכמת הגוף מבין על הכל, נפלאים מעשיך. וע”ש עוד שה’ משגיח על כל אבר.

ומצד שני, כתב הרמב”ם בעצמו בספר המצוות מ”ע ג’ שבא לזה ע”י התורה, (ולכא’ מקורו בספרי דדרש כן מדכתיב אח”כ והיו הדברים האלה על לבבך, שמתוך כך אתה מכיר את הקב”ה ומדבק בדרכיו), וע”ש בספהמ”צ שכתב שנחשוב במצותיו ומאמריו ופעולותיו, והביא מספרי שבא לכך ע”י והיו הדברים האלה אשר אנכי מצוך היום על לבבך. ולכא’ סותר מה שכתב בהל’ יסודה”ת הנ”ל.

וכפשוטו יש בזה שני דרכים. ובזה פירשו בהגדה של פסח, ברוך המקום וכו’ ברוך שנתן תורה וכו’ כי אפשר להכיר את ה’ ע”י שני דרכים, כנ”ל. וע’  אבות פ”ג מ”ז המפסיק ממשנתו ואומר מה נאה אילן זו, וע”ש מעם לועז שפי’ דחושב שע”י הבריאה יבא להכרת ה’, ובאמת מפסיק ממשנתו והרי ע”י ת”ת יבין יותר ויותר, וכעין הרמב”ם הנ”ל. וע”ש ברע”ב אף שאומר ברוך שככה לו בעולמו, ומשמע כנ”ל.

ובזה פירשו דשני ברכות לפני ק”ש ואהבת ה’, הם יוצר המאורות ואהבה רבה, כי הם ב’ דרכים, או צריך שניהם, להגיע לאהבת ה’. וע’ חזו”י טהרות בהקדמה, וכן קובץ מאמרים שלו וכן ס”ז וכן עה”ת, שפי’ בקרא, מקולות מים רבים אדירים משברי ים, אדיר במרום ה’, עדותיך נאמנו מאד, כי העדות אומרים יותר חזק את מאמר המים, אדיר במרום ה’.

וע’ דרשת הרמב”ן תורת ה’ תמימה, בריש דבריו, שאמר דוד, השמים מספרים כבוד קל וכו’ וזה דרך אחד להכיר ה’, ויותר מזה הוא בדרך של, תורת ה’ תמימה וכו’. וכעי”ז בכד הקמח ערך תורה (אלא ששם כתב שיש לו מעלות יותר). וכעי”ז באבן עזרא בתהלים, והוא נכבד יותר ונאמן יותר וא”צ עדות אחר עמו. (וע’ הליכות שלמה שבועות עמ’ שע”ו דמה”ט מזמור זה הוא שיר של יום לשבועות לפי הגר”א).

ובזה פירשו שאמרו בט”ו אב, דלא מוסיף יסף וכו’ אחר ט”ו אב, דאז צריך להוסיף בת”ת, והטעם כי אז כבר קצר היום, ולכן הפסיקו לכרות עצים, וכיון שיש פחות שמש לכן הדרך להכיר ה’ ע”י ת”ת).

אבל פי’ אחר בדעת הרמב”ם ידוע מה שכתב פרקי אמונה מהגר”מ גיפטר זצ”ל בשם הגאון ר’ מרדכי פוגרומנסקי זצ”ל דע”י התורה מבין במעשי בראשית ובחכמה הגדולה הטמונה במעשי ידיו של ה’. ואכמ”ל.

לקראת בין הזמנים

Maran Rosh Hayeshiva Hagaon Harav Refoel Shmulevitz, zt”l

א) עומדים אנו לפני בין הזמנים, יש מערערים על מושג זה, וכי יתכן לסגור ישיבה למשך שלשה שבועות. וכבר התריע המהר”ל בס’ דרוש על התורה עמ’ מ”ו, על ימי בין הזמנים “אם הראשונים הנהיגו היה זה לכמה סיבות עצמיות לתורה כידוע, אך עתה אין הדבר כן, כ”א להסרת התורה לקיים אם תעזבני יום יומיים אעזבך, [רש”י דברים י”א י”ג], וע”י ביטול זה מרגילים עצמן לשחוק וקלות ראש וזולתן מדברים המגונים”.

אך הנסיון בזמנינו מוכיח כי “ביטולה זהו קיומה”. ואמנם צדקו דבר מהר”ל בזמנו, ע”פ דרגת לומדי התורה אז. בתקופתו היתה הדרך להגביר היצר הטוב על יצה”ר, כמש”כ מהר”ל שם “אבל הדרך שהוא טוב וישר לפני האלקים ללמוד בכל יום ויום בלי הפסק כלל כנאמר (משלי ח’) לשקוד על דלתותי יום יום”. לפי דרגותינו היום, הדברים הם להיפך, בין הזמנים נדרש מאד כדי להגביר חיל ולהוסיף כח ללימוד של כל השנה,  [ואכן בישיבות שאינן נוהגות ביה”ז יש בהם שגם שלשה שבועות אלו לקויים הם, והאלול יש בו רפיון גדול], והכלל שלימדונו רבותינו הוא  כי יש לאדם להכיר את היצה”ר שלו, ולהגביר את יצרו הטוב על היצה”ר שלו, ואין תועלת להגביר את יצרו הטוב על היצה”ר שהיה קיים לפני דורות, ובאותם מהלכים שהיו מועילים אז, כיון שהיצה”ר שבימינו פועל באופן לגמרי, וצריך להלחם בו עם הכלים המועילים נגדו, [וכפי המשל הידוע בשם החזו”א, שהגנרל הותיק שבא להלחם במלחמה השניה באותם הכלים ובאותם הדרכים שנלחם בהם במלחמה הקודמת וניצח בה, ודאי ינוצח].

בזמנינו ולפי כוחותינו, כוחות הגוף וכחות הנפש שלנו, ימי בין הזמנים נצרכים מאד, ויש בהם כדי לחזק את לימוד התורה של כל ימות השנה.

ב) אך כ”ז לא בכל ענין, אלא הדבר תלוי באופן ההנהגה בימי בין הזמנים. אפשר לערוך בין הזמנים בשני אופנים, יכול הוא חלילה להיות ימי רפיון בתורה וביר”ש, אם תעזבני יום יומיים אעזבך [רש”י דברים י”א י”ג], ויכול הוא להיות הכנה לחיזוק של אלול, וההבדל הוא בכוונה ובאופן ההנהגה של ימי בי הזמנים.

אמרו חז”ל (יומא עו א) לחם אבירים אכל איש, זה יהושע שירד לו מן כנגד כל ישראל, ופירש”י שהמתין משה ליהושע ארבעים יום לירידתו מהר סיני, ואז ירד לו מן ושמעתי מאאמו”ר זצ”ל שביאר למה היה לו ליהושע להמתין לרגלי ההר למה לא המתין לו במחנה, וביאר אאמו”ר כי כל זה כדי שלא להפסיד את משה אפילו שעה מועטת כדי הליכתו מן ההר אל המחנה, ושאל וכי היה צריך כל כך הרבה מן, וביאר שברגע שפרש מן הכלל לא קיבל בזכות הכלל, והיה צריך זכות עצמית וזהו ירד לו מן כנגד כל ישראל, והדגיש אאמו”ר כי יהושע הרי לא ידע שירד לו שם מן, אלא עשה במסירות נפש ובלבד לקיים לא ימוש מתוך האוהל שעה אחת, ע”כ דבריו, (ועי’ שיחות מוסר מאמר נ”ב).

ועדיין צריך ביאור כי למה לו להמתין לו כל מ’ יום, והרי ידע שמשה עתיד לשהות בהר מ’ יום (עי’ רש”י על הפסוק כי בושש משה), א”כ היה יכול לחזור למחנה ולקראת סוף מ’ יום ללכת לשם, לקבל פני משה. והביאור הוא, ביהושע נאמר לא ימוש מתוך האוהל, אין זאת מעלה בעלמא אלא זאת היתה הגדרת מהותו, איך אפשר לקיים “לא ימוש מתוך האוהל”, כשהאוהל איננו. משה עלה למרום, אם יהושע יישאר במחנה יוצא הוא מתוך האוהל, ורק אם הוא יושב מחוץ למחנה ומצפה למשה אימתי יבוא, עומד הוא כאילו ב”פה פעור” ממתין למשה, אזי מתקיים לא ימיש מתוך האוהל גם כשהאוהל איננו.

בבחינה כזו הנהגת ביה”ז, אם הרגשה של חופש, של הפסקה, אזי היא עזיבת התורה וח”ו “יומיים אעזבך”. אם בבחינת “יושב ומצפה”, אין זה עזיבת התורה.

והנה איתא בירושלמי סוף ברכות, אם תעזבני יום יומיים אעזבך, משל לשנים שיצאו אחד מטבריה ואחד מצפורי, ופגעו זה בזה, לא הספיקו לפרוש זה מזה עד שהלך זה מיל וזה מיל, נמצאו רחוקים זה מזה שני מילים, ואפשר שבדוקא נקטו האופן הזה שכל אחד הולך לצד אחר, ונמצא שהוא מפנה את גבו לחברו, וזה אמנם בבחינת “עזיבה”, אבל הוא הולך לאחוריו ופניו לחבירו, אין זו “עזיבה”, ואז אף דהוא מתרחק מחבירו, אין חבירו מתרחק ממנו.

והדברים מפורשים בירושלמי שם, משל לאשה שהיתה יושבת וממתנת לאיש, כ”ז שהיתה בדעתו להינשא לה היתה יושבת וממתנת לו, כיון שהפליג דעתו ממנה היא הולכת ונישאת לאחר, [ור”ל שכבר אין מועיל לו מה שיחזור ויתן דעתו עליה, ואף מי שעוזב את התורה, התורה עוזבתו, וקשה מאד להחזירה אליו],  הרי להדיא כאמור, שהעזיבה היא “הפלגת הדעת ממנה”, וכ”ז שהוא יושב ומצפה לה, אע”ג דהוא רחוק ממנה  אף היא ממתנת לו, והן הן דברינו, אם הוא בבחינת “יושב ומצפה” לזמן האלול, אין זו עזיבת התורה, והתורה “ממתנת” לו עד שיגיע זמן ההתחזקות באלול.

ומצינו כה”ג ביבמות ל”ד ב’ כל ששהתה אחר בעלה י’ שנים שוב אינה מתעברת, ואמרו שם באשת רבא, ששהתה י’ שנים לאחר מיתת רמב”ח ואעפ”כ נתעברה “אנא דעתאי עלך הואי”, הרי שאם דעתה להנשא אין זה הפסק. על הנאמר יששכר חמור גרם רובץ בין המשפתים, שמעתי מבארים ההבדל בין סוס לחמור, סוס כשנח מורידים ממנו את האוכף והוא מתרוצץ להנאתו, משא”כ חמור “רובץ בין המשפתים” עם העול שעל גביו, אינו זורק את העול גם בזמן מנוחתו.

ג) אך יותר מזה תלוי בכוונה ובמטרה, שתהא לשם עליה באלול, וזהו “בכל דרכיך דעהו”, וכמו ששנינו (אבות פ”ב מי”ב) וכל מעשיך יהיו לשם שמים.

ובאמת שזה צריך להיות כל מהלך האדם בכל דבר וכמש”כ הרמב”ם פ”ג דעות ה”ב, צריך האדם שיכוין לבו וכל מעשיו כולו לידע את השי”ת בלבד, ויהא שבתו וקומו ודבורו הכל לאמת זה הדבר, כיצד כשישים ויתן או יעשה מלאכה ליטול שכר, לא יהא בלבו לקבוץ ממון בלבד, אלא יעשה דברים הללו כדי שימצא דברים שהגוף צריך להם וכו’, ושם ה”ג המנהיג עצמו על פי הרפואה וכו’ ישים על לבו שיהא גופו שלם וחזק כדי שתהיה נפשו ישרה לדעת את ה’, שאי אפשר שיבין וישתכל בחכמות והוא רעב וחולה, או אחד מאיבריו כואב וכו’, נמצא המהלך בדרך זו כל ימיו עובד את ה’ תמיד אפילו בשעה שנושא ונותן ואפילו בשעה שבועל מפני שמחשבתו בכל כדי שימצא צרכיו עד שיהיה גופו שלם לעבוד את ה’, ואפילו בשעה שהוא ישן אם ישן לדעת כדי שתנוח דעתו עליו וינוח גופו כדי שלא יחלה ולא יוכל לעבוד את ה’ והוא חולה, נמצאת שינה שלו עבודה למקום ברוך הוא, ועל ענין זה צוו חכמים ואמרו וכל מעשיך יהיו לשם שמים והוא שאמר שלמה בחכמתו בכל דרכיך דעהו והוא יישר אורחותיך:

ונראה ממש”כ הרמב”ם “נמצאת שינה שלו עבודה למקום ברוך הוא”, דאין השינה וכו’ הכשר לעבודת ה’ אלא שהיא עצמה עבודת ה’, ועי’ במאירי בפתיחה.

 

והאריך בזה הרמב”ם בח’ פרקים פ”ה וז”ל: צריך לאדם שישעבד כחות נפשו כולם לפי הדעת, כפי מה שהקדמנו בפרק שלפני זה, וישים לנגד עיניו תמיד תכלית אחת, והיא השגת השם יתברך כפי יכולת האדם לדעת אותו, וישים פעולותיו כולן, תנועותיו, מנוחותיו וכל דבריו, מביאים לזו התכלית, עד שלא יהיה בפעולותיו דבר מפועל ההבל, רצוני לומר, פועל שלא יביא אל זאת התכלית, והמשל בו, שישים הכונה באכילתו, בשתייתו, משגלו, שנתו, יקיצתו, תנועתו ומנוחתו בבריאות גופו לבד, והכונה בבריאות גופו, שתמצא הנפש כליה בריאים ושלמים לקנות החכמות ולקנות מעלות המדות ומעלות השכליות, עד שיגיע לתכלית ההיא, ועל זה ההיקש לא תהיה אז כוונתו אל ההנאה לבד עד שיבחר מן המזון והמשתה הערב, וכן בשאר ההנהגות, אבל יכון אל המועיל, וכשיזדמן שיהיה ערב יהיה וכשיזדמן – שיהיה בלתי ערב – יהיה, או יכון אל הערב על דבר חכמת הרפואה כמי שחלשה תאוותו למאכל – יעוררה במזונות המתובלים הערבים שנפש האדם מתאווה להם. וכן מי שהתעוררה עליו מרה שחורה – יסירה בשמיעת הנגונים, במיני זמר, בטיול הגנות, בבניינים הנאים, חברת הצורות היפות וכיוצא בהם ממה שירחיב הנפש ויסיר חולי המרה השחורה ממנו. והכוונה בכל זה שיבריא גופו ותכלית הכוונה בבריאות גופו לקנות חכמה, וכן כשיתעסק לקנות ממון, תהיה תכלית כוונתו בקבוצו שיוציאו במעלות ושימציאהו לחושי גופו ולהמשיך מציאותו עד שישיג וידע מהשם יתברך מה שאפשר לדעתו:

ועי’ בדרך ה’ ח”א פ”ד אות ג’ ואילך, ושם אות ז’ שזו ג”כ בצרכי הגוף אם הם נעשים לצורך עבודת בוראו, הנה בהם עצמם קונה השלימות כדרך שקונה במעשה המצוות כולן, כי גם זה מצוה עלינו לשמור את גופנו בהכנה הגונה שנוכל לעבוד בו את בוראנו וכו’.

ובפלא יועץ אות ט’ טיול כ’ כי גם זה יצר הוא באנוש וכו’ וקצת מצוה לטייל יש כגון שהוא חולה בחולי המרה השחורה, או שהוא עצוב ולבו אטום, יוכל לטייל פעם ביובל, עם ב’ או ג’ אנשים וכו’ כפי שיהא לבו רחב ,ומיד יקרא בתורה, יוכל להבין ולהשתדל ולעבוד את בוראו עבודה שלימה בהיותו בריא וכו’.

ד) ואם זה הוא בכל צרכי הגוף, על אחת כו”כ בימי בין הזמנים אשר יש כאן ביטול תורה, ורק שזהו קיומה, וצריך לעשות הכל בכוונה להתחזק בימי האלול הבאים עלינו לטובה.

והנה ב’ מצות בת”ת, לימוד התורה, הנלמד ממה שנאמר והגית וגו’, וידיעת התורה, ונלמד ממה שנאמר ושננתם וגו’. לימוד התורה, להיות עסוק בתורת ה’ ואפילו בפסוק אחד. ידיעת התורה, לדעת תורת ה’, מהות ושננתם, שיהיו דברי תורה מחודדים בפיך, שאם ישאלך אדם דבר, אל תגמגם ותאמר לו, אלא אמור לו מיד (קדושין ל’ א’)  ויש לדון כשיש סתירה ביניהם, מה קודם, וראיתי באור ישראל סי’ כ”ז, כי לצורך ידיעת התורה ויכולת הלימוד, הותר ביטול הזמן, כגון לילך מעיר לעיר לחפש אחר רב גדול, לקבל ממנו דרכי העיון והלימוד, וכן לבלות זמן על עיתות מנוחה ושינה, מה שנחוץ לו לפי טבעו, שיהי’ אח”כ דעתו צלולה עליו ביותר להבין ולהשכיל בעומק הענין, אשר כל זה לא היה ענין למצוות לימוד התורה, יעו”ש והיינו שידיעת התורה [בשני המובנים הנ”ל] דוחה מצות לימוד התורה.

נמצא שאם נצרך ימי ביה”ז כדי להוסיף כח העיון ולהגיע ליותר ידיעת התורה, הרי נדחה לימוד התורה, וכמש”כ הגרי”ס, שמותר לבלות זמן על עיתות מנוחה ושינה, מה שנחוץ לו לפי טבעו, כדי שיהי’ אח”כ דעתו צלולה עליו ביותר להבין ולהשכיל בעומק הענין.

ה) גם הדבר תלוי באופן הנהגת ביה”ז. שכן אף אם עושים הכל בכוונה ראויה, יש כאן נזק גדול של הפסק בעבודת האדם, וכמו שביאר אאמו”ר זצ”ל בשיחות מוסר מאמר ס”ט,  בא וראה כיצד נהג רבי עקיבא בשובו לביתו לאחר י”ב שנה שלמד תורה לפני ר’ אליעזר ור’ יהושע, “שמע מאחורי ביתו דקאמר לה חד רשע לדביתהו וכו’, אמרה לי’ אי צאית לדילי ליהוי תרתי סרי שנין אחרנייתא, אמר ר’ עקיבא הואיל ויהבה לי רשות איהדר לאחורי, הדר אזל הוה תרתי סרי שנין אחרנייתא”. (נדרים נ א’). וקשין הדברים להולמם, לאחר פרידה של י”ב שנה מאשתו שעזבה חיי עושר והלכה אחריו בעוני ובמצוקה, למה לא נכנס לרגע קט לשמח את לבה, והרי כבר נודע לו שלא תעכבנו מלחזור לתורתו עוד י”ב שנה, ואיה הכרת הטוב. (כפי שאמר ר”ע אח”כ “שלי ושלכם שלה הוא”). אלא על כרחין אנו צריכים לומר, כי ידוע ידע ר’ עקיבא את הסכנה הכרוכה בכניסה הביתה, ואפי’ יכנס לרגע אחד בלבד, מי יודע אם יוכל להמשיך באותה מדה שהיתה בו כל י”ב שנה, כי הפסק כל דהו גורם לירידה. וידוע מה שביאר אאמו”ר זצ”ל (שיחות מוסר מאמר צ’) בטעם שלא נכנס ר”ע לביתו, כי אינו דומה דבר שלם לשני חצאים של אותו דבר, ואף שכ”ד שנה הם י”ב ועוד י”ב, מ”מ כ”ד שנה הם מציאות אחרת לגמרי, ואין ב’ פעמים י”ב שוים לכ”ד, ומה שזכה ר”ע ע”י כ”ד שנה, לא היה זוכה ע”י י”ב ועוד י”ב, ולפיכך אם היה נכנס את לשעה מועטת, לא היה זה כ”ד שנה, אלא י”ב ועוד י”ב.

וכה המשילו למי שמחמם כלי עם מים וקודם שרתחו המים הורידו מעל האש, ושוב עשה כן למחר, ובימים שאח”כ שאעפ”כ שהשקיע כל כך הרבה כח וחום, לא עשה ולא כלום, בגלל ההפסקות שבאמצע.

ויש למצוא לזה דרכים. ע”י קביעת עיתים לתורה בזמן זה, שזה אמור שלא יהא הפסק (ומלבד שבאמת אין היתר של ביטול תורה יותר מהזמן הנצרך), וכבר קבעו רבותינו ראשי הישיבות שכ”א ישתדל לפחות ללמוד ארבעה שעות ביום.

וכן כדאי מאד שיהא עסוק בתורה גם בשאר הזמן לדבר בלימוד וכו’, וע”ז אינו בבחינת עוזב התורה, אם תעזבני יום וכו’ [רש”י דברים י”א י”ג], כל שדעתו ע”ז אין זו עזיבה.

ועי”ז יהא בין הזמנים בבחינת הכנה לימי האלול.

‫‪Parsha‬‬ ‫‪Preview

Harav Hagaon Meir Wahrsager Shlita

Nechamah: Changing Perspective

Parashas Va’eschanan / Shabbos Nachamu

Harav Hagaon Rabbi Wahrsager Shlita

 

Right after Tisha B’Av we have Shabbos Nachamu. This progression was established by Chazal, as Tosafos (Megillah 31b) cites the Pesikta’s teaching that Chazal instituted that after the three haftaros of puranuyos that we read during the Three Weeks come the seven haftaros of nechamah, followed by Aseres Yemei Teshuvah and Shabbos Shuvah.

But where does this nechamah come from, considering that we’re still in galus? And why does it start right after Tisha B’Av?

Although the true nechamah is going to come only le’asid lavo, at the time of Moshiach, the fact that Chazal instituted the reading of these haftaros of nechamah obviously indicates that we can taste the nechamah already now. And the message is clear: after a Tisha B’Av, after we experienced aveilus and felt how badly we’re missing the Beis Hamikdash, now is when we have a little bit of a connection to the nechamah. This is alluded to in the passuk in Eichah (3:29): יִתֵּן בֶּעָפָר פִּיהוּ אוּלַי יֵשׁ תִּקְוָה – when we sit on the floor in mourning, when we see that we can’t go further and we desperately need the Beis Hamikdash, then we have a ray of hope.

I’d like to try to understand the idea of nechamah in the Torah and specifically the nechamah of נַחֲמוּ נַחֲמוּ עַמִּי.

Rashi makes an astounding statement at the end of Parashas Bereishis, commenting on the passuk: וַיִּנָּחֶם ה’ כִּי עָשָׂה אֶת הָאָדָם בָּאָרֶץ. Before the Mabul, Hakadosh Baruch Hu regretted, so to speak, having created man. Rashi explains that the word וַיִּנָּחֶם means: נהפכה מחשבתו של מקום ממדת רחמים למדת הדין – Hakadosh Baruch Hu “changed His mind” about having created the world with middas harachamim and His thoughts turned to middas hadin. Rashi brings many examples of pesukim that mention nechamah and says: כולם לשון מחשבה אחרת הם.

We see from Rashi that the idea of nechamah, whenever it’s used in the Torah, implies a change of perspective. At the time when something happened, it was experienced in a certain way, it had a certain flavor, but later there was a change in perspective regarding what happened. That’s a nechamah.

Nechamah in the sense of consolation means looking back at a bad event, a tzarah, and seeing it in a different way. Nechamah is not only a promise that good times are going to come, but rather a way of changing perspective on what already happened.

A Mother’s Consolation

The nechamah after Tisha B’Av is not only the belief that Moshiach is going to come; it’s the newfound ability to view the terrible tzaros of the galus, all of the bechiyah l’doros, and see them, retroactively, in a positive light. Hakadosh Baruch Hu is telling us, “I’m going to show you how it was all for the good, because it was all part of what’s bringing about My connection to you and what was necessary for the geulah sheleimah.”

In order for our connection with Hakadosh Baruch Hu to be complete, it’s not enough for Him to tell us that we have a bright future ahead of us. There is still a scar from the past, and the only way to remove that scar is through the process of nechamah. Nechamah has the power to erase the scar of the tzaros of the past by changing our perspective on those events. The Pesikta Rabbasi (perek 31) teaches that Hakadosh Baruch Hu is going to try to send Avraham, Yitzchak and Yaakov to console Yerushalayim and Klal Yisrael, but that is not going to work; only Hakadosh Baruch Hu bichvodo uve’atzmo is going to be able to comfort Klal Yisrael. Why is that?

We can explain this according to the passuk in Yeshayah that states: כְּאִישׁ אֲשֶׁר אִמּוֹ תְּנַחֲמֶנּוּ כֵּן אָנֹכִי אֲנַחֶמְכֶם וּבִירוּשָׁלִַם תְּנֻחָמוּ. The person who can comfort someone most effectively is a mother. When a person experiences a devastating loss, such as the loss of a loved one, people come to console him, but the mourner always feels that those people don’t really understand his anguish, and he therefore can’t fully accept their words of nechamah. Those people aren’t living his pain, so how can they change his perspective on what happened?

The only one who can empathize with another person completely is a mother. A mother feels the pain of her child through and through – and she is therefore the only one who can offer true nechamah. She can tell her child, “I feel your pain – and even so I want to give you a different perspective and help you see how this was really for the good.”

Hakadosh Baruch Hu is the ultimate mother. He feels every single tear, every last emotion of every Yid throughout the generations in every tzarah that they went through. Hakadosh Baruch Hu is the one who can say:אָנֹכִי אֲנַחֶמְכֶם  – I will console you.

Double Punishment; Double Consolation

To better understand the nechamah of נַחֲמוּ נַחֲמוּ עַמִּי, let’s refer to a well-known teaching of the Midrash (Eichah Rabbah 1:47):

חטאו בכפלים דכתיב חטא חטאה ירושלם, ולקו בכפלים, דכתיב כי לקחה מיד ה’ כפלים בכל חטאתיה, ומתנחמים בכפלים, דכתיב נחמו נחמו עמי יאמר אלהיכם.

Klal Yisrael’s sin was twofold, they were punished twofold, but in the end they will have a twofold nechamah. What does this mean?

In Rav Elchanan Wasserman’s maamar on teshuvah in Kovetz Haaros, he explains that every cheit actually involves two aspects: besides the damage wrought by the actual cheit, there’s also the dimension of rebellion against Hakadosh Baruch Hu and the subsequent disconnection in the relationship between the sinner and Hakadosh Baruch Hu.

Our relationship with Hakadosh Baruch Hu is twofold: He is Avinu and Malkeinu, we are both banim to Him and avadim, as we say during the Yamim Nora’im: אם כבנים אם כעבדים. In our role as avadim, we need to keep Hakadosh Baruch Hu’s “business” going, so to speak, by performing ratzon Hashem, being mekadesh Shem Shomayim, and doing the mitzvos that keep this world afloat. In our role as banim, however, it’s all about the relationship. It’s not a business partnership; it’s a relationship of love. As banim, we do his ratzon purely to maintain our kesher.

When the passuk uses the double lashon of חֵטְא חָטְאָה יְרוּשָׁלִַם, it’s referring to the twofold problem of cheit: the damage caused by the cheit and the damage to our relationship with our Father in Heaven. Those two aspects are reflected in the double punishment: כִּי לָקְחָה מִיַּד ה’ כִּפְלַיִם בְּכָל חַטֹּאתֶיהָ. When Hakadosh Baruch Hu has to punish us by sending us into galus, we suffer not only from the actual hardship that we experience, but also from the feeling of being banished by Hashem. And the anguish of that disconnection and hester panim is perhaps even worse than the trials and tribulations themselves. We were not just punished by a distant king; we were struck by our loving Father and forsaken by Him.

When a husband gives his wife a get, besides the fact that she is no longer receiving his support, she feels the pain of the relationship being severed. That’s the double punishment we received.

The double nechamah of נַחֲמוּ נַחֲמוּ עַמִּי addresses both dimensions of the punishment. Not only will Hakadosh Baruch Hu show us that all the tzaros and anguish were for our benefit, He will also show us that the very disconnection served to enhance our relationship. As avadim, we will then be better able to perform Hashem’s mitzvos and sanctify His Name, and as banim, we will be even closer to Him. That is our double consolation.

We say in Kaddish: לעילא מכל ברכתא ושירתא תושבתא ונחמתא. What does it mean that Hakadosh Baruch Hu is “loftier than any consolation (נחמתא)”?

The nechamah of Hakadosh Baruch Hu is in a totally different league from any other nechamah in this world. Every other nechamah involves a question and an answer –

– a terrible problem whose purpose can now be explained and retroactively understood. Yet Hakadosh Baruch Hu’s nechamah uproots the question entirely. When He eventually comforts us, we will no longer feel that there was ever a problem; our questions will disappear and melt away entirely, since it will be clear that the hardships of galus served to enhance our ability to serve Hashem as avadim and deepen and cement our connection to Him as banim.

May we be zocheh to start feeling this nechamah now, and experience the complete nechamah speedily in our days.

Gut Shabbos.

  • SEARCH BY PARSHA

  • ‫‪SE‬‬ARCH‬‬ ‫‪BY‬‬ ‫‪R‬‫‪ABBONIM‬‬