BISHVILEI HAPARSHA & PARSHA PREVIEW

For over seven years, the Mir Yeshiva has been inspiring alumni with its weekly Bishvilei Haparsha and Parsha Preview.
Click below to find beautiful divrei torah by our beloved rebbeim on any parsha:

We are in the midst of uploading our archives from the past seven years. Please check back at a later date for more.

דברי רבותינו

Maran Rosh Hayeshiva V'Av Bais Din Mir Hagaon Rebbi Eliyahu Baruch Kamai Ztvk"l

לא תאכל עליו חמץ
בסוגית כל היוצא מן הטמא טמא (חולין דף קכ) מובא ריבוי לעניין חמץ, ומקשה שם התוס׳: למה לן ריבויא לחמץ הא חמץ אסור בהנאה? ותירץ: דאינם חייבים כרת על איסור הנאה דחמץ. ובפסחים וכן בב״ק מקשים התוס׳: לר׳ אבהו דסבירא ליה דאכילה איסור הנאה במשמע נימא דעל הנאה דחמץ יהי’ חייב כרת. והקשה “המגיה”: דאיך נימא דעל איסור הנאה יהא חייב כרת, א״כ תיקשי קושיית התוס׳ דחולין למה איצטריך קרא לרבויי בחמץ לאסור צירן, עיי״ש.

ולדברינו ניחא, דאם נחקור בחמץ איך הדין אם יצא ציר מן החמץ קודם הפסח ובפסח נתערב עם אחר, האם אוסר אותו, מדרבנן בודאי אסור, אבל מדאורייתא איך הדין, אם נימא דכל היוצא מן הטמא, היינו מן האסור, והכא קודם פסח מותר הי’, הבא נמי מותר. אבל אם נימא דכל היוצא מן הטמא טמא, היינו דכל היוצא מן הדבר הוי כהדבר עצמו, אז אסור.

ולכאורה מדעביד הגמ׳ צריכותא ולא אמר דמש״ה איצטריך קרא לענין חמץ לאסור גם את הדבר היוצא קודם הפסח, ש״מ דיוצא קודם פסח מותר מדאורייתא רק מדרבנן אסור. ונוכל לומר דהיינו לפי האמת, אבל התוס׳ מקשו התם שפיר דנימא דחייב כרת, ואם תיקשי לן אמאי איצטריך קרא לאסור צירן נוקמי הקרא לאסור ציר היוצא קודם הפסח וכמו שביארנו.

מרן רה”י הגאון הרב אליהו ברוך קמאי זצללה”ה

דברי הימים

הרואה את הנולד
חורף תש”א. בניסי ניסים הצליחה הישיבה להגיע לשנחאי. כעת היה צריך לכלכל את הישיבה בעיר החדשה והזרה מבלי לדעת מה צופן העתיד. המלחמה בין יפן וארה”ב לא איפשרה קשר עם “ועד ההצלה” שבארה”ב ואי אפשר לדעת האם וכיצד יגיעו כספי הסיוע לישיבה.

העול הכבד היה מוטל על כתפיו של מרן ראש הישיבה הגאון הרב חיים שמואלביץ זצללה”ה. בחכמתו הרבה ראה רה”י את הנולד והפריש מתוך הכסף ומלאי המזון שהביא עמו במסע מוילנא, חלק נכבד לצורך הוצאות חג הפסח. כתוצאה מכך נאלץ רה”י להכריז על הנהגה של צמצום בכל הוצאות הישיבה.

באותם ימים סבלו רבים מבני הישיבה ממחלת ‘סידוק לשון’, בפיהם חשו יובש כבד ולשונם יבשה עד כדי סדקים. הסבל היה נורא! כל טעימה לוותה בצריבה מציקה והדבר הקשה על התפקוד והלימוד. גרוע מזאת, רופאי המקום סברו כי מדובר בחוסר ויטאמין והמשך התפתחות המחלה עלולה לגרום למחלה הנוראה “ברי-ברי”.

המחלה המציקה יחד עם הצמצומים שהנהיג רה”י גרמו למצב רוח ירוד  בקרב רוב בני הישיבה. חלקם טענו שבמצבם הירוד ‘חיי שעה עדיפי’ ובקרו את הנהגתו של רה”י, אך הוא נשאר איתן בדעתו. בהגיע חג הפסח נוכחו כולם בצדקתו, אילו לא היה רואה את הנולד לא הייתה בידם כל אפשרות לחוג את החג כהלכתו. רק אודות עמידתו על דעתו מתוך דאגה אמיתית לתלמידיו, יכלו כולם לחוג את הפסח כהלכתו.

לאחר חג הפסח מצא כבר רה”י את הדרך המוצפנת ליצור את הקשר הנסתר עם תומכי הישיבה שבארה”ב.

בשבילי הלכה

Harav Hagaon Meir Tzvi Shpitzer Shlita

מצורע שבת הגדול

ידוע כי בשבת הגדול אין קורין הפטרה של הפרשה של אותו שבת אלא קורין מה שאמר הנביא וערבה לה’ מנחת יהודה וכו’. והטעם כתב בלבוש סי’ ת”ל דיש נוהגים לקרותו אפילו אינו חל בע”פ משום שמזכיר אליהו והוא מעין המאורע כמו שמשה היה מבשר על הגאולה ויש נוהגים שאין קוראין אא”כ חל בע”פ משום שהוא זמן ביעור מעשרות וכתיב הביאו את כל המעשר. (וע’ גר”ז אף דאין נוגע אלא בשנה ד’ וז’ מ”מ אגב כן קורין כן בכל שנה שע”פ חל בשבת).

ובלבוש מבואר דלטעם המעשרות קורין דוקא כשחל ע”פ בשבת ולטעם משום אליהו קורין לעולם, וכ”כ בבאה”ט ת”ל. אבל במעשה רב קע”ו כתב שאם חל בשבת אין קורין וערבה כי כבר עבר זמן ביעור מעשרות, ולהיפך ממנהג העולם (ומדעת הלבוש ובאה”ט).

(וע’ מעשה רב החדש דס”ל להגר”א דגם לטעם שמזכיר אליהו אם חל בשבת אין קורין וערבה כי לא יבא בערב יו”ט כדאמרו בערובין מ”ג ע”ב. וע’ מנחם ציון רימינוב, ליל שבת ער”פ תקס”ה, קורא וערבה בע”פ שחל בשבת כי משיח בט”ו ואליהו בי”ד, וקורין הנה אנכי שולח לכם וכו’, ולא שייך טעם של טרחא בע”פ שחל בשבת).

והנה כתב בס’ נזירות שמשון סי’ תכ”ח שאם חל פ’ זכור בפ’ ויקרא בשנה מעוברת אז בפ’ צו קורין הפטרת ויקרא כמו שאמרו בסוכה נ”ה ע”א לענין מוסף בחוה”מ סוכות שבא’ חוה”מ בחו”ל אומר קרבן של יום ב’ דיו”ט.

והעירו עליו דהפטרת פ’ צו מפורש במגילה כ”ג ע”ב, וצ”ל דנזירות שמשון קרא זה בשנה פשוטה אבל לדידן דשבת הגדול לעולם קורין וערבה עכצ”ל דהפטרת צו שייך בשנה מעוברת וע”כ דלא כנזירות שמשון. וכן הביאו מאו”ז דס”ל דשבת הגדול לעולם קורין וערבה ומפורש בדבריו דאף דחל פ’ זכור בפ’ ויקרא מ”מ קורין הפטרת צו בפ’ צו.

ברכה ראשונה על הכרפס

Moreinu Hagaon Harav Binyomin Carlebach Shlita

יקח מהכרפס פחות מכזית, ויכוין לפטור את המרור.

בשו”ע סי’ תע”ג ס”ו פסק שאוכל פחות מכזית [ובביאור הגר”א כתב טעמו, שאינו אלא להיכרא], ולא יברך אחריו. ובמ”ב ס”ק נ”ו כתב ‘ולא יברך אחריו, אפי’ אכל כזית’. ר”ל, דאע”ג דלכתחילה יקח פחות מכזית, כדי לא להכנס לפלוגתא דרשב”ם ותוס’, אין אמירת הגדה הוי הפסק, ומרור נפטר בהמוציא ונחשב בא מחמת הסעודה, כשיטת תוס’ [פסחים קטו, א ד”ה והדר], או כהרשב”ם דנפטר מהכרפס, דהגדה לא הוי הפסק, ומרור נחשב בא שלא מחמת הסעודה [שם קיד, ב ד”ה פשיטא]. ונ”מ לברכה אחרונה, דלהרשב”ם אין צריך ברכה אחרונה אחר הכרפס, ולתוס’ צריך כמש”כ תוס’ שם [קג, ב ד”ה רב אשי]. מ”מ אי אכל כזית אינו מברך, ולא מטעם ספק, אלא שהעיקר כרשב”ם, כן נראה מהמ”ב.

ובביאור הגר”א ס”ק ל”ד כתב דפסק זה של השו”ע שאינו מברך אחרי הכרפס הוא לשיטתו לקמן סי’ תע”ד ס”א שאינו מברך בפה”ג על כוס שני, אבל להרמ”א שמברך על כוס שני בורא פרי הגפן, צריך גם לברך ברכה אחרונה על כרפס אם אכל כזית.

ביאור הדברים, דעיין ברי”ף [פסחים כד, א מדפי הרי”ף] שכתב לברך על כוס שני מב’ טעמים. א’. כל כוס מצוה בפנ”ע היא. ב’. הגדה והלילא הוי הפסק. ולטעם הא’, כיון דהגדה והלילא הוי הפסק לברכת בורא פרי הגפן, הוי הפסק נמי לברכת בורא פרי האדמה, והא דאין מברכים על המרור בורא פרי האדמה, הוא משום דנפטר בהמוציא דהוי דברים הבאים מחמת הסעודה. וא”כ צריך לברך ברכה אחרונה על הכרפס כיון שאינו שייך לסעודה. וכל זה לטעם הב’ הנ”ל, אמנם עיין במג”א סי’ תע”ד ס”ק א’ שכתב דלדידן טעם הב’ דהגדה הוי הפסק לא שייך, דבשו”ע סי’ קע”ח ס”ו נפסק דתפילה לא הוי הפסק, וה”ה הגדה. אלא הטעם שמברך בורא פרי הגפן על כוס שני הוא משום דכל חדא מצוה בפ”ע היא, כטעם הא’. וכתב הביאור הלכה [תעג, ו ד”ה ואינו מברך], דלכאורה לפי דברי המג”א נדחו דברי הגר”א, דלעולם הגדה והלילא לא הוי הפסק, ואין צריך לברך ברכה אחרונה אכרפס, ומה שמברכים בורא פרי הגפן על כוס שני להרמ”א הוא משום דכל חדא מצוה בפני עצמה. וכתב הביאור הלכה, דלדעת הגר”א צ”ל האי טעמא גם בכרפס ומרור, דכל חדא מצוה בפנ”ע, והמרור לא נפטר בברכת הכרפס, ומה שאין מברכים על המרור הוא משום דמרור הוי דברים הבאים מחמת הסעודה, וא”כ צריך לברך ברכה אחרונה על כרפס, כמבואר בסי’ קע”ו. זה תו”ד ביאור הלכה תע”ג סעי’ ו’.

אלא דקשה ע”ז מהמובא במעשה רב [קצ”א] שהגאון זי”ע הי’ נוטל מכרפס כזית ולא הי’ מברך אחריו ברכה אחרונה, וזה דלא כמש”כ בביאורו על השו”ע.

ונראה דס”ל כדעת הרמב”ם [פ”ח מחמץ ומצה ה”ב], דלכתחילה נוטל כזית לכרפס, דאע”ג דטעם הכרפס הוא להיכרא, מ”מ ס”ל דעשאוהו למעשה מצוה, וכיון שמצוה לאכול כרפס, ואין אכילה פחותה מכזית, לכן שיעורו בכזית, ועיי’ בישועות יעקב סי’ תע”ה ס”ק ה’ שכתב שזה טעם הרמב”ם. וז”ל הרמב”ם שם, ‘ומתחיל ומברך בפה”א, ולוקח ירק ומטבל אותו בחרוסת, ואוכל כזית הוא וכל המסובין עמו כאו”א אין אוכל פחות מכזית’ עכ”ל.

וצ”ע כוונתו במש”כ ‘ומתחיל’.

ונראה דקאי אהלכה א’ שם שכתב ‘סידור מצוות אלו בליל חמשה עשר כך הוא וכו’ בתחלה מוזגין כוס לכל אחד ואחד ומברך בורא פרי הגפן ואומר עליו קדוש היום וזמן ושותה, ואחר כך מברך על נטילת ידים ונוטל ידיו, ומביאין שלחן ערוך ועליו מרור וירק אחר ומצה וחרוסת וגופו של כבש הפסח ובשר חגיגה של יום ארבעה עשר’ ע”כ, ומה שכתב בה”ב ‘ומתחיל’ ר”ל דמתחיל בזה הסעודה. והיינו דאע”פ שלפי כללי דיני סעודה המבוארין בסי’ קע”ו כל שאוכל מדבר שכוונתו לאכול באמצע הסעודה והוא דבר שבא מחמת הסעודה כגון ירקות מברך ברכה אחרונה על מה שאכל לפני הסעודה כי לא נחשב זה חלק מהסעודה, משא”כ אם אכל לפני הסעודה דבר שמתכוון לאכל בתוך הסעודה והוא מהדברים שלא בא מחמת הסעודה אז כשם שברכת המזון פוטר מה שאכל בתוך הסעודה כך הוא פוטר מה שאכל לפני הסעודה ואינו מברך ברכה אחרונה לפני הסעודה, כל זה הוא כל השנה, משא”כ בליל פסח אע”פ שכרפס הוא מצוה בפני עצמה, ואינו פוטר את המרור, דאין מצוה פוטרת חברתה, וע”כ צ”ל שמרור נפטר ע”י ברכת המוציא, אשר לפי זה הי’ הדין נותן שיברך אחר הכרפס בורא נפשות דאינו שייך לסעודה, מ”מ כאן אין הדין כן, משום שבליל פסח דין הוא שיתחיל הסעודה מהכרפס, ושפיר נחשב הכרפס חלק מהסעודה אע”פ שלפי כללי סעודה הוא לא נחשב כחלק מהסעודה, אלא שכך הוא תקנת מצות כרפס. וזה דוקא שמקיים מצות אכילה בכרפס, דהיינו בכזית, וזה מש”כ המ”מ כאן ‘מתחיל וכו’ ר”ל שאין מברך לאחריו’, וא”ש.

ולפי”ז א”ש דברי הגר”א, דכיון שנטל כזית לכרפס ס”ל דהוי מצות אכילה, ולהרמב”ם הוא חלק מהסעודה ואינו מברך אחריו. ומש”כ הגר”א בשו”ע שצריך לברך ברכה אחרונה אחרי הכרפס, הוא לדברי הרמ”א שהסכים לדעת השו”ע שכרפס הוא בפחות מכזית כיון שאינו אלא להיכרא. אלא דמ”מ ס”ל להגר”א לפי”ד הרמ”א דעל כרפס שייך שפיר לומר אין מצוה פוטרת חבירתה בברכה ראשונה, אע”פ שאינו מצות אכילה [וזהו שסיים הביאור הלכה ‘וצ”ע’, אחרי שכתב דלדעת הגר”א צ”ל גם לענין כרפס ומרור אין מצוה פוטרת חברתה]. וא”ש לפי”ז ג”כ מה שלא הוזכר במעשה רב שנפטר המרור ע”י הכרפס, דבאמת לדידי’ ברכת הכרפס לא פוטרת את המרור.

מתוך הספר לבנימין אמר – הגדה של פסח

‫‪Parsha‬‬ ‫‪Preview

Harav Hagaon Yaakov Moshe Katz Shlita

Breaking Free on Leil Haseder

Shabbos Hagadol

Harav Hagaon Yaakov Moshe Katz Shlita

This week is Shabbos Hagadol, and it’s a time of preparation for Leil Haseder, so let’s speak about Leil Haseder and try to put ourselves into the right frame of mind.

On Shabbos of Pesach itself, we read about techiyas hameisim in the haftarah, and the Tur explains that the reason is that techiyas hameisim is destined to occur on Pesach. The sefarim hakedoshim add that this refers not only to the techiyas hameisim of the future, when Moshiach comes, but also to the avodah of Pesach itself. Pesach is Zman Cheiruseinu, a time for us to go free from the galus that we’re in, and each person on his individual level can experience spiritual elevation and become closer to Hashem, as we say in the Haggadah, וְעַכְשָׁיו קֵרְבָנוּ הַמָּקוֹם לַעֲבוֹדָתוֹ — Hashem draws us near to Him. This idea is also expressed in the last of the leshonos of geulah: וְלָקַחְתִּי אֶתְכֶם לִי לְעָם.

Every Pesach has the power to bring us closer to Hashem and experience his’chadshus in our avodas Hashem — even if spiritually we’re “dead.” Life is so busy and demanding, with so many responsibilities and so little time to attend to all our obligations, but when Pesach comes, we can experience techiyas hameisim. It’s a new beginning that brings a new, enhanced connection to Hashem, not just on Pesach itself, but for the whole year.

That’s why we lein the haftarah of techiyas hameisim on Pesach.

This idea of his’chadshus is also reflected in the reading of Parashas Hachodesh before Pesach, as R’ Tzadok notes that this teaches us that we can rejuvenate ourselves at this time of year.

Now, it’s very nice in theory that Pesach is a time of his’chadshus, but how do we do that? We come to Leil Haseder and we just tell the same story that we’ve been relating year after year! You would think we should do new mitzvos, and introduce things we haven’t done until now, but instead we say over the same Haggadah yet again. How are we expected to have his’chadshus from doing that?

The avodah of achieving his’chadshus on Leil Haseder is to understand what it takes to be mis’chadesh. As we’ll see, it’s much easier than we imagine. Of course, it’s an avodah, but we are all capable of experiencing his’chadshus in our connection to Hashem and making our Leil Haseder more meaningful.

How do we do this? יש קונה עולמו בשעה אחת — It takes a moment of real thought, real feeling, and real understanding of the purpose of Leil Haseder, and with that contemplation a person can experience a change that can transform his life. That’s why, the Alshich teaches, we begin Leil Haseder with “Kadesh,” indicating that this is a holy night on which a person can be zocheh to kedushah and dveikus to Hashem on a much higher level. The way we do this is by opening our hearts and minds and trying to really feel the theme and meaning of Leil Haseder.

There are many ideas that relate to the avodah of Leil Haseder, but I would like to focus on one major theme. Pesach is Zman Cheiruseinu — the time when we go free, and Rav Brevda asked the following question: We associate freedom with the pursuit of happiness, so if we are really going free, then we should relax and go on vacation! Pesach should be an easy chag, yet, as the Vilna Gaon notes, Leil Haseder involves 54 mitzvos! That’s cheirus? And that’s besides preparing for Pesach and ridding the house of chametz, which is a very hard job.

If we’re celebrating cheirus, we should go to a hotel where all the hard work is taken care of, all the food is prepared for us, and even the Chol Hamoed activities are arranged on our behalf. That’s a vacation! So why are we working so hard, both before Pesach and on Pesach itself?

This question reflects a lack of understanding of what cheirus is. To understand the nature of true freedom, which will be very helpful to us in life, let’s consider what happened when we went from being slaves to Pharaoh to being servants of Hashem. In Hallel we say, הַלְלוּ עַבְדֵי ה’, and the Midrash explains that we are expressing our joy that we are servants of Hashem and not slaves to Pharaoh. But why are we so happy about this? We’re in servitude either way, so what difference does it make whether we are laboring for Pharaoh or Hashem? How did we achieve cheirus if we just switched masters?

Working for Whom?

The answer involves a fundamental idea: When we were slaves to Pharaoh, we worked because Pharaoh wanted cities. He needed laborers, and he worked us very hard and paid us nothing. Even today, there are employees whose boss works them hard and pays them hardly anything, so they feel like slaves who are used and abused. They don’t feel that they’re working for themselves, because most of their hard work is purely for someone else’s benefit. That’s an eved.

Then you have another person who’s working very hard, but is earning for himself, and everything he does is for his own sake. That’s what it means to be an eved of Hakadosh Baruch Hu. When He commands us to do mitzvos, it’s not because He needs our mitzvos: אִם צָדַקְתָּ מַה תִּתֶּן לוֹ (Iyov 35:7).

What does Hashem want from us? He wants us to be zocheh to the ultimate good, in Olam Haba. All the obligations He places upon us come from His love for us, and His desiring the best for us. He tells us to do mitzvos so that we can put them away for ourselves, for eternity. That’s why we declare, in Hallel, that we are fortunate to be His servants and not Pharaoh’s slaves.

When we were slaves to Pharaoh, he used us to construct buildings and make money and get other things out of us. But now that we are avdei Hashem, the essence of what we are doing is for ourselves. Of course, we do the mitzvos l’sheim Shomayim, but deep down we know that we’re doing this because it will bring us the greatest pleasure possible. Indeed, the Mesillas Yesharim teaches that the יסוד החסידות ושורש העבודה is to know that Torah and mitzvos are what bring us the greatest good.

On Leil Haseder, we establish what is the יסוד החסידות ושורש העבודה, the basis for the spiritual growth we want to experience, which is the knowledge that true cheirus is avodas Hashem. We’ve been given numerous mitzvos, but we’re excited to do them, because we understand their importance.

I’m not just a robot, doing what everyone else is doing; I’m putting away for myself.

The Real You

The nisayon here is that many people feel, if I work and make money, then I’m working for myself. That’s me, and that’s what I need: to have good food, a nice house, a nice car, vacations … They don’t see Torah and mitzvos as working for themselves, and they don’t realize that when you work for the needs of the guf, you’re serving the yetzer hara and being enslaved by the taavos of Olam Hazeh. The guf is not you! The guf comes and goes; after 120 years, the guf goes into the grave, and gone are the physical pleasures it pursued. Our neshamah, on the other hand, is forever, and that’s what’s left when we come to Olam Haba.

The guf is not the person, but is merely a garment for the person: עוֹר וּבָשָׂר תַּלְבִּישֵׁנִי (ibid. 10:11). The real person is the neshamah, which eventually leaves the guf. So if you really want to work for yourself, the way to do it is not through making money and pursuing the pleasures of Olam Hazeh. You’re earning parnassah to be able to engage in ruchniyus and to put away for yourself for netzach netzachim, for the real good.

The cheirus we’re celebrating on Leil Haseder is the opportunity to work for ourselves and put away the best for ourselves.

This is alluded to in the mitzvah of Yachatz, in which we break the matzah in half and put the larger part away. As the Sfas Emes explains, Yetzias Mitzrayim was a preview of what will happen at the time of the geulah sheleimah: All the people who keep Torah and mitzvos now and have middos tovos are putting away for themselves the bigger part of the matzah, and they are going to be zocheh to beautiful goodness le’asid lavo.

On Leil Haseder, we not only celebrate the cheirus of the past, but we also reconnect to cheirus within our current galus, to help us make the final step that will enable us to soar to great heights and go out of this galus, so that we can be zocheh to the ultimate good. Then there will be no more pain and no more tears: וּמָחָה אֲדֹ-נָי ה’ דִּמְעָה מֵעַל כָּל פָּנִים (Yeshayahu 25:8). We will keep climbing to greater and greater heights, and there will be more and more Torah, on levels that we can’t fathom, and our simchah will grow and grow. That is represented by the four kosos, which bring us higher and higher, hinting that in Olam Haba we will be zocheh to go higher and higher in our joy and goodness.

Our tefillah together is that this Leil Haseder should be a step in the right direction, helping us achieve cheirus from Olam Hazeh and its taavos and pleasures, and understand that we are really working for ourselves. Through that, all of Klal Yisrael should be zocheh to experience geulah — בניסן נגאלו ובניסן עתידין להיגאל. Even if Moshiach doesn’t come, the footsteps of geulah are put down on Leil Haseder, and we can forge our connection to the geulah.

We should all be zocheh together to geulos and yeshuos.