BamidbarShlach

דברי רבותינו

Maran Hamashgiach Hagaon Harav Yeruchem Levovitz, zt”l

שלח לך אנשים ויתרו את ארץ כנען אשר אני נתן לבני ישראל איש אחד איש אחד למטה אבתיו תשלחו כל נשיא בהם (יג, ב)
רש”י: למה נסמכה פרשת מרגלים לפרשת מרים, לפי שלקתה על עסקי דיבה שדיברה באחיה, ורשעים הללו ראו ולא לקחו מוסר.

הקשה מרן המשגיח הגאון הרב ירוחם ליוואויץ זצללה”ה, וכי זה היה עיקר חטאם של המרגלים, שלא לקחו מוסר, והרי לכאורה עיקר חטאם היה שהוציאו דיבת הארץ רעה?

ביאר מרן המשגיח: ודאי יש לומר כי עיקר חטאם היה על שהוציאו את דיבת הארץ רעה. אולם, הייתה עליהם תביעה מיוחדת על שלא לקחו מוסר ולא למדו לקח ממעשיה של מרים. משום שאחר שראו את מעשה מרים, היה עליהם לעצור, להתבונן ולהפיק מוסר השכל ממאורע זה, ולא לשוב על חטאה של מרים להוציא דיבה. אך “רשעים הללו ראו ולא לקחו מוסר”.

ענין זה חידשה לנו חכמת המוסר: בכל דבר שאדם רואה או שומע, עליו לחפש את השורש והעיקר – מה עליו ללמוד מכך, איזה לקח להוסיף, וכך יביא כל לימוד לידי מעשה.

דברי הימים

Maran Rosh Hayeshiva Sar haTorah Hagaon Harav Chaim Shmulevitz, zt”l

תוספת משהו של מוסר

מרן ראש הישיבה שה”ת הגאון הרב חיים שמואלביץ זצללה”ה היה נוהג לספר, כי טרם בואו של מרן המשגיח הגאון הרב ירוחם ליוואויץ זצללה”ה לכהן כמנהל רוחני בישיבת מיר, עבר פעם בעיירה סטוצ’ין, ונתבקש על ידי ראש הישיבה שם הגאון רבי אלתר שמואלביץ זצוק”ל (אביו של מרן רה”י הגר”ח זצ”ל) להישאר בה ולכהן כמשגיח בישיבה.

בפנותו אל רבי ירוחם אמר לו רבי אלתר: “אין לי אמצעים חומריים אותם יכול אני להציע לך, אולם את הכתונת היחידה בה אני לבוש, אותה אני מוכן לתת לך!”

כאשר סיפר מרן ראש הישיבה זצ”ל את הדברים, הוסיף ואמר: “כלום סבורים אתם שהיה צורך ברבי ירוחם כמשגיח בישיבת סטוצ’ין, הלא כרבה של סטוצ’ין שימש אז הגה”צ רבי ליב חסמן זצוק”ל, מגדולי בעלי המוסר, וכי סבורים אתם שהוא לא מילא את הצרכים הרוחניים והמוסריים של הישיבה?!”

“אלא, ללמדנו, שאפילו על תוספת משהו של מוסר, צריך האדם להיות מוכן לתת אפילו את הכתונת היחידה אשר לעורו”.

(מח ולב)

בשבילי הלכה

Harav Hagaon Meir Tzvi Shpitzer Shlita

שלח לך

ראשית עריסותיכם חלה תרימו

ואנו מברכים בנוסח להפריש חלה ולא על הפרשת.

והנה העירו הראשונים על נוסח הברכות שתיקנו חכמים. והנה אנו מברכים על ביעור חמץ, על טבילת כלים, אבל מברכים להדליק נר של שבת וכן לישב בסוכה. ולפי הר”ן כי להדליק צריך בעצמו, (וע”ש בברכת על נטילת לולב מטעם אחר כיון דאגבהיה כבר יצא), ולפי ר”ת כי להדליק יש לו שהוי. וכן לשמוע קול שופר משום דקאי על סדר הברכות אח”כ, ושאני ממקרא מגילה שיוצא הכל בבת אחת.

ונחלקו ר”ן ור”ת לענין נוסח על אכילת מצה. וקיי”ל דמברכים על אכילת מצה ומרור, וכמ”ש ר”ת כיון דאין לו שהוי ושאני מנוסח להניח תפלין, ומעתה הק’ ק”נ פסחים פ”ק סי’ י’ אות כ’ לדידן איך מברכים בנוסח להפריש חלה ולא על הפרשת.

(וע’ אבני נזר שפ”א דס”ל דאין הלכה כר”ת, וא”ש לשון להפריש, ומה שמברך על אכילת מצה הביא בשם לבוש תע”ה א’ כי מוציא אחרים בברכה, ולא כראשונים).

(ולפי ר”ת הלא יש לברך על הפרשת חלה, וע’ נחל איתן דכן מפורש בס’ הישר ושאלתות, ודלא כאבודרהם עמ’ כ”ב ומאירי פסחים עמ’ ל”ב דפשיטא להו לברך להפריש חלה וכמ”ש בתוספתא, והקשו על ר”ת). (ובנחל איתן הביא כל השיטות, אבל לא הקשה קו’ הק”נ לדידן להלכה. וע’ לקמן בשם צה”ל).

(ולכא’ י”ל דהברכה קאי גם על נתינה לכהן ולכן הוי מצוה שיש בה שהוי, אבל תיקשי בזה”ז אמאי מברך בנוסח להפריש. וע’ שורש י”ב שהוכיח הרמב”ן שהם ב’ מצוות ממה שמברך על הפרשה ובעלמא אין מברך על התחלת מצוה. ולפי הרמב”ם דהכל מצוה א’ אולי י”ל דמברך עכשיו עד הנתינה, ומיושב קו’ הק”נ). (ובמה שהקשו על ר”ת מתוספתא י”ל כי בתוספתא איירי דוקא במפריש כל ההפרשות וחשיב כמצוה שיש בה שהוי).

וע”ש ק”נ שתי’ דמרמז על לעתיד לבא. (ונמצא בעיקר קיי”ל כר”ן ולכן על אכילת מצה, ולענין להפריש חלה הוא טעם אחר. ויש להוסיף על דבריו, דלפי הר”ן תמיד ראוי שיאמר על ביעור ועל טבילת, ומשנים לומר לישב ולהדליק כי המצוה ממשיך, והמשך המצוה די לשנות נוסח הברכה, ולפי הק”נ ה”ה הענין לזכור המצוה לעתיד, די סיבה לשנות נוסח הברכה). (ועדיין צ”ע דזה נגד כל הראשונים, ואמאי פסק השו”ע חידוש זה בלי מקור בראשונים. ולכא’ צ”ל דהשו”ע ס”ל דר”ת יתרץ קושיית הראשונים מברכת להפריש תרומה, כתי’ הק”נ. ולא כפשוטו דדעת ר”ת עפ”י שאלתות דבאמת מברך על הפרשת. וע’ צה”ל פ”ב מתרומות סקתכ”ב על מנהג שלנו, ואולי כוונתו כעין הנ”ל).

וע’ נתיב חיים תע”ה מבעל ק”נ שכתב טעם אחר, להורות שהוא רק מדרבנן, ומשמע דזה טעם בעצמו, ובדפוס יוהנסבורג הוסיפו בסוף שמבקש שנזכה לעתיד  מה”ת, וכדבריו בק”נ.

(ולפי הר”ן דתולה אי שייך ע”י שליח ע”ש בר”ן גופיה שתי’ דתרו”מ צריך הפרשה מדעת בעלים, וא”כ ה”ה בחלה. וע’ מחנ”א זכיה ומתנה ז’ בכוונת הר”ן).

האמונה בהבטחת הבורא השמחה המיוחדת בקבלת השבת - על יום שכולו שבת

Maran Rosh Hayeshiva Hagaon Harav Aryeh Finkel, zt”l

בקבלת השבת אומרים אנו, ״בואי בשלום עטרת בעלה גם בשמחה ובצהלה – קבלת השבת היא ״בשמחה ובצהלה״.

ויש להתבונן, שהרי בכל המצוות נאמר ״עבדו את ה׳ בשמחה״, וביותר יש שמחה בלימוד התורה “פיקודי ה׳ ישרים משמחי לב”, והיא מהדברים שאדם אוכל פירותיהם בעולם הזה. ומאחר שבכל המצוות יש שמחה, והשמחה היא עיקר גדול בקיומם, שהרי אם ח״ו יש חסרון בשמחת המצוות, באה על זה התוכחה (דברים כח,מז) ״תחת אשר לא עבדת את ה׳ אלקיך בשמחה״. א”כ צ”ב מהי השמחה המיוחדת ״בשמחה ובצהלה״ לקראת השבת.

הנה שנינו (סוף מסכת תמיד): בשבת היו אומרים, מזמור שיר ליום השבת, מזמור שיר לעתיד לבוא, ליום שכולו שבת ומנוחה לחיי העולמים.

הרי למדנו שמהות שמחתה המיוחדת של השבת היא בכך שמביאה אותנו לאותם חיי העולמים חיי הנצח שהם רק אושר ושמחה, והשבת עצמה היא ״מעין עולם הבא״ ובה אפשר לחוש מעין אותה שמחה של חיי העולם הבא. לכן זהו המזמור של יום השבת – מזמור שיר לעתיד לבא.

אמנם שמחה זו על שאנו זוכים ליום שכולו שבת, אינה שמחה על עצם קבלת השכר, שהרי שנינו באבות (א,ג), ״אל תהיו כעבדים המשמשין את הרב על מנת לקבל פרס״, אלא שמחתנו היא על אהבת ה’, שמאהבתו אותנו הבטיחנו שכר טוב על מצוותיו להביאנו אל האושר הנצחי.

דבר זה הוא מיסודי האמונה, להאמין שהקב״ה אלקים אמת ומקיים כל הבטחותיו, והשבת היא חיזוק ליסודי האמונה ועל ידה אנו שמחים באהבתו שהבטיחנו ליתן לנו שכר לעתיד לבא, ליום שכולו שבת ומנוחה לחיי העולמים.

 

חטא המרגלים

והנה פרשתנו, פרשת שלח, פרשה קשה ביותר. כל ענין ׳חטא המרגלים׳ הוא חטא איום כל כך, שמחמתו נגזרה עלינו בכייה לדורות, הבכייה של כל הגלות הארוכה והנוראה, כמו שכתוב (תהלים קו,כו-כז) ״וישא ידו להם להפיל אותם במדבר. ולהפיל זרעם בגוים ולזרותם בארצות״…

ונראה לבאר חומר החטא, שאינו רק ענין של ׳הוצאת דיבה׳ בעלמא על ארץ ישראל, אלא הוא חטא אשר עיקרו בשרשי האמונה ממש.

כיון שעיקר האמונה אינו רק להאמין במציאות הא־ל יתברך שהוא בורא ומנהיג לכל העולם, אלא מיסודי האמונה גם להאמין שהבורא יתברך מבטיח ומקיים הבטחתו, ואם חלילה מסופק בזה הרי הוא חוטא בדבר שהוא מיסודי האמונה ממש.

ומאחר שהקב״ה הבטיחם על ארץ ישראל שהיא ארץ טובה משאר הארצות, ארץ זבת חלב ודבש, ואין טובה הימנה, והובטחו על כיבוש הארץ שיוכלו להתגבר על כל האומות אשר בה, והיה עליהם לבטוח בקב״ה שיביאם אל הארץ הטובה ויעזרם לכובשה. אולם המרגלים שהוציאו דיבה על הארץ וגם אמרו כי לא יוכלו לכובשה מפני הענקים אשר בה, חטא זה הוא חטא בעיקר האמונה.

וזהו שנאמר בתורה (במדבר יד,יא) ״עד אנה ינאצני העם הזה, ועד אנה לא יאמינו בי בכל האותות אשר עשיתי בקרבו״, ופירש רש״י: בשביל כל הנסים שעשיתי להם היה להם להאמין שהיכולת בידי לקיים הבטחתי.

והנה העונש של ארבעים שנה במדבר לא היה משום חטא המרגלים לבד, אלא גם על חטא העגל. וכמו שפירש רש״י (במדבר יד,לג): שמשעשו את העגל עלתה גזירה זו במחשבה, אלא שהמתין להם עד שתתמלא סאתם, וזהו שנאמר (שמות לב,לד) ‘וביום פקדי’ במרגלים, ‘ופקדתי עליהם חטאתם’, ואף כאן נאמר ‘תשאו את עוונותיכם ולא נאמר עוונכם, שני עוונות – של עגל ושל תלונה.

ולכאורה למה נענשו על שניהם בעונש אחד, הרי חטא העגל הוא חטא של עבודה זרה ואילו חטא המרגלים הוא חטא של לשון הרע? אולם לפי מה שנתבאר מובן היטב, שחטא המרגלים אף הוא חטא בעיקר האמונה ודומה לחטא בע”ז.

 

למה נסמכה ציצית לע״ז ומקושש

והנה להלן בפרשה נאמר (טו,כב) ‘וכי תשגו ולא תעשו את כל המצוות האלה’, ופירש רש״י: בעבודת אלילים הכתוב מדבר, או אינו אלא באחת מכל המצוות, תלמוד לומר ‘את כל המצות האלה’, מצוה אחת שהיא ככל המצוות, מה העובר על כל המצוות פורק עול ומפר ברית ומגלה פנים, אף מצוה זו פורק בה עול ומפר ברית ומגלה פנים ואיזו זו עבודת אלילים.

עוד כתב רש״י (שם כג) ׳את כל אשר צוה׳ – מגיד שכל המודה בע״א ככופר בכל התורה כולה ובכל מה שהתנבאו הנביאים. הרי מבואר חומר עוון עבודה זרה שהוא שקול ככל המצוות וככופר בכל התורה.

והנה בסוף הפרשה (טו,מא) מביא רש״י מיסודו של רבי משה הדרשן: למה נסמכה פרשת מקושש לפרשת ע״א, לומר שהמחלל את השבת כעובד ע״א שאף היא שקולה ככל המצוות וכן הוא אומר בעזרא (נחמי’ ט,יג) ועל הר סיני ירדת ותתן לעמך תורה ומצות ואת שבת קדשך הודעת להם – ואף פרשת ציצית לכך נסמכה לאלו, לפי שאף היא שקולה כנגד כל המצות שנאמר ועשיתם את כל מצותי.

ויש להתבונן, שאמנם חטא עבודת אלילים וחטאו של המגדף שניהם שקולים ככל התורה כיון שהם חטא ביסוד האמונה, אבל מצות ציצית מדוע חמורה היא כל כך לסומכה אצל עבודה זרה ומגדף?

והנה בסוף פרשת ציצית (טו,מא) נאמר ״אני ה׳ אלקיכם״, ופירש רש״י: אני ה׳ – נאמן לשלם שכר. אלקיכם – נאמן להיפרע. וצריך ביאור למה בסוף הפסוק נאמר שוב ״אני ה׳ אלקיכם״?

אלא מפרש רש״י: עוד למה נאמר, כדי שלא יאמרו ישראל מפני מה אמר המקום, לא שנעשה ונטול שכר, אנו לא עושים ולא נוטלים שכר. על כורחכם אני מלככם, וכן הוא אומר (יחזקאל כ,לג) אם לא ביד חזקה וגו’ אמלוך עליכם.

אמירה זו ׳אנו לא עושים ולא נוטלים שכר׳ היא בגידה בהבטחתו של הקב״ה, שהרי הבטיחנו על הגמול, ליתן שכר לעושי מצוותיו ולענוש לעוברי מצוותיו, וזהו יסוד האמונה.

ואכן אלפיים שנות הגלות הם עדות נאמנה וברורה לאמונה זו שהקב״ה נאמן לקיים הבטחתו, וכל הסבל הרב של שנות הגלות, הוא מה שנאמר בספר יחזקאל ״חי אני נאם ה׳ אם לא ביד חזקה ובזרוע נטויה ובחמה שפוכה אמלוך עליכם״.

 

אמונת הגאולה

ומכלל אמונה זו היא האמונה בגאולה העתידה שהבטיחנו עליה הקב”ה, ואומרים אנו בתפילה – ״ונאמן אתה להחיות מתים״, ובזמן הגאולה תהיה שמחה גדולה ומיוחדת, וכמו שביציאת מצרים אמרו ישראל שירה לקב״ה בשמחה רבה, כך הגאולה העתידה תהיה בשמחה רבה.

וזוהי השמחה שאומרים אנו בקבלת שבת – ״בואי בשלום עטרת בעלה גם בשמחה ובצהלה״, ושמחתנו היא על החביבות המיוחדת והאהבה הגדולה של הקב״ה לישראל שתתגלה בגאולה העתידה – כמו שנאמר בהושע (ב,ט) ‘ואמרה אלכה ואשובה אל אישי הראשון כי טוב לי אז מעתה’, ומבאר הגר״א, שהקשר בין כלל ישראל להקב״ה יהיה קשר של אהבה, ולכן לא נאמר ‘בעלי’ שמשמעותו אדון ומושל, אלא ׳אישי׳ שמשמעותו – אוהבי.

וזהו שאומרים אנו ב’לכה דודי’, ״ישיש עליך אלקיך כמשוש חתן על כלה״, שזו תהיה החביבות המיוחדת של ישראל אצל הקב״ה שתתגלה בגאולה. וזוהי השמחה שביום השבת – ״מזמור שיר לעתיד לבא״, שיר של זמן הגאולה. ולכן בקבלת שבת אומרים אנו ״בואי בשלום עטרת בעלה, גם בשמחה ובצהלה״.

והנה אמנם יש רק קומץ קטן בכלל ישראל, אלו הבני תורה, שהם שומרים את התורה והמצוות כראוי, והם המתפללים בכל יום שלוש פעמים ״ותחזינה עינינו בשובך לציון ברחמים״, ורק על ידם אפשר לקרב את הגאולה.

אך עלינו לדעת שהבני תורה צריכים לדאוג לכל עם ישראל, ולהתפלל בעדם שיזכו אף הם לקיים את המצוות כראוי ולהגיע לגאולה. וכך תיקנו לנו בתפילה להתפלל על כל ישראל “שים שלום וכו׳ עלינו ועל כל ישראל”. ועל ידי האמונה בהבטחת הגאולה וחיזוק התורה והתפילה גם על שאר ישראל, נזכה לגאולה הקרובה ולשמוח בשמחתה במהרה בימינו אכי״ר.

‫‪Parsha‬‬ ‫‪Preview

Harav Hagaon Meir Tzvi Shpitzer Shlita

Ignore the Naysayers

Parashas Shelach

Harav Hagaon Meir Tzvi Shpitzer

After Moshe Rabbeinu sends the meraglim, the passuk says, וַיָּבֹאוּ עַד נַחַל אֶשְׁכֹּל — they arrived in a place called Nachal Eshkol. The mefarshim wonder, what is the significance of the fact that they came to this place in particular? The Midrash says that this Nachal Eshkol is the place where Avraham Avinu’s friend Eshkol lived. He was one of Avraham Avinu’s three friends: Aner, Eshkol, and Mamrei.

The Minchas Ani, by the Aruch Laner, in his peirush al haTorah, explains that when Avraham Avinu was instructed to perform a bris milah, he went to ask his friends their opinion, and only Mamrei advised him to go ahead and do the bris milah. As a reward, Hashem later appeared to Avraham Avinu in Elonei Mamrei.

Aner and Eshkol felt differently, arguing, “Milah is a good thing, an instruction of Hakadosh Baruch Hu, but what will the goyim around you say?”

Eshkol, then, was of the opinion that however good and correct something is, you should still refrain from doing it because people won’t understand, and they’ll look down on you and think you’re strange for doing it. That was his advice.

Hakadosh Baruch Hu said that Eretz Yisrael is a good place and that Klal Yisrael would be successful there. But when the meraglim arrived in Eretz Yisrael, they heard the Canaanim talking about them with disdain and scorn, thinking of them as mere grasshoppers: וַנְּהִי בְעֵינֵינוּ כַּחֲגָבִים וְכֵן הָיִינוּ בְּעֵינֵיהֶם. In the meraglim’s view, although it was good for Klal Yisrael to enter Eretz Yisrael, the fact that the Canaanim looked down on them was a reason not to do what was right. They were guilty of exactly the same mistake as was Eshkol, in his advice to Avraham Avinu, and the passuk therefore stresses that they arrived at Nachal Eshkol — the place that represents this opinion, which was mirrored in the advice of the meraglim that Klal Yisrael should not enter Eretz Yisrael, because of the way other people will look at them and think about them.

What’s the truth?

The Double Nisayon

The Sefer Hachinuch teaches, in the hakdamah, that Hakadosh Baruch Hu created a very big, wide world, but the best part is always only a small portion. The world spans huge expanses of land, but there are only certain small areas, which Chazal term “idis” — a good investment, arable land. Similarly, of all the many nations of the world and the billions of people Hakadosh Baruch Hu created, Am Yisrael is small in number. And Eretz Yisrael is but a tiny speck on the globe, but Hakadosh Baruch Hu invested it with so much kedushah, making it the correct place for Klal Yisrael. Ignore the fact that most people in the world don’t understand us and look down upon us, urges the Sefer Hachinuch. That doesn’t make a difference, because that which is meaningful and important is only the small minority. The tiny nation of Klal Yisrael has the ability to be better and different from the rest of the world, and especially for them Hakadosh Baruch Hu created Eretz Yisrael, which, tiny as it is, is better and different from any other land, the idei idis of the world. And therefore, it is very befitting that Klal Yisrael should go to Eretz Yisrael, in spite of the way the world looks at it.

The meraglim  said, however: “Look at how the nations of the world look at us! It’s not worth going to Eretz Yisrael.”

This was the point of contention between the ten meraglim and Yehoshua and Kalev. The Torah says, וִיהוֹשֻׁעַ בִּן נוּן וְכָלֵב בֶּן יְפֻנֶּה חָיוּ מִן הָאֲנָשִׁים הָהֵם הַהֹלְכִים לָתוּר אֶת הָאָרֶץ, and the simple meaning of this passuk is that they were the only ones to survive. The Gemara teaches, however, that the words חָיוּ מִן הָאֲנָשִׁים indicate that Yehoshua and Kalev received the portion in Eretz Yisrael that was destined for the other meraglim. R’ Aharon  זצ”לand others wonder, what was the significance of this schar, and how was it a middah k’neged middah reward?

The answer is that Yehoshua and Kalev experienced a double nisayon in precisely this point of resisting the concern of “what are other people going to say.” Not only did they have to grapple with the Canaanim and the nations looking down upon them, and advise the Yidden to resist world opinion by entering Eretz Yisrael, they also had to resist the opinion of the other ten meraglim. Yehoshua and Kalev had to be so convinced that their path was correct that they were able to muster the fortitude to maintain their view in spite of the opinion of the other ten meraglim. And since these other meraglim made it more difficult for Yehoshua and Kalev to stand up for their conviction, they were rewarded with the portions of those meraglim, whose opinions they had to ignore.

Meriting the Extra Reward

As Klal Yisrael endures thousands of years of galus, our nisyonos become greater and greater, and we must continually struggle against the concern of “mah yomru habriyos — what will other people say about us?” What we need to remember is: If I know that this is right, if this is what the halacha tells me to do, then I lift my head up high and I do it, regardless of what the rest of the world thinks. Not only does their opinion make no difference, we’re actually going to get more s’char — חָיוּ מִן הָאֲנָשִׁים — proportional to the number of people who tried to discourage us or thought that we should have done otherwise.

This is a concept that we find throughout the Torah. For instance, Yaakov Avinu comes back to his brother Eisav and tells him: עִם לָבָן גַּרְתִּי וָאֵחַר עַד עָתָּה. R’ Yaakov Kamenetsky זצ”ל explains that Yaakov was saying, “I lived with Lavan, but I didn’t change my opinion an iota because of the way he looked at me, nor am I going to change anything because of what you, Eisav, might think of me.” Yaakov then adds, in his message to Eisav, וַיְהִי לִי שׁוֹר וַחֲמוֹר.

The Brisker Rav used to relate a chassidishe pshat: עִם לָבָן גַּרְתִּי, I lived with Lavan for twenty years. How did I survive? How did I keep my hashkafah straight? How did I do everything the way Hashem wanted it to be done in spite of the influence of Lavan? The answer is, וַיְהִי לִי שׁוֹר וַחֲמוֹר – I looked upon him as though he was an ox or a donkey.

A person ignores the opinion of an ox or a donkey, because he understands that these animals are not blessed with intelligence and cannot dictate our decisions, and that is the way I looked at Lavan. If he doesn’t see the light and doesn’t understand what Hakadosh Baruch Hu really wants of me in this world, then he’s just an ox or a donkey.

Reframing Alexander’s Question

The Gemara (Tamid 32) relates that Alexander the Great came to Eretz Yisrael, and when he met the zekeinim there he asked them, “Who is called a chacham by you Jews?” They answered him: איזהו חכם הרואה את הנולד. The mefarshim note that Alexander was the one who asked the question, so the answer should seemingly have been: הרואה את הנולד. Why did the zekeinim have to repeat the question, asking איזהו חכם, before giving their answer?

The answer, say the mefarshim, is that there was a subtle, but crucial difference in their rephrasing of the question. Alexander didn’t ask who is a chacham; he asked, “Who is called a chacham?” His definition of a chacham depends on how people view the person: Who is recognized as a chacham in this country?

When the zekeinim answered him, they redefined the question — because to Klal Yisrael, it makes no difference what people call a chacham, or whether people understand something to be right or wrong. Alexander’s question is not a question at all. To us, the question is – who is intrinsically a chacham? That’s the way we approach wisdom. Once that question is asked, the answer is: הרואה את הנולד. It might not always be popular to be הרואה את הנולד; you might not be called a chacham, but you will be a chacham.

When Chananiah, Mishael, and Azariah answered Nevuchadnezzar, they said,  למלכא נבוכדנצר  — referring to him both as an individual and as the king. The Midrash wonders: Why did they address him with this double title, Nevuchadnezzar and the king? The Midrash explains that they were telling Nevuchadnezzar, “You have two titles. If you want us to pay taxes, keep the law, and follow your instructions, in that regard you are our king, and we must obey you. But if you want us to forgo any part of our Yiddishkeit, then in our eyes you’re not called a king anymore, you are merely Nevuchadnezzar, a simple man on the street. You’re only the king inasmuch as you conform with what the Torah demands of us.”

The Chofetz Chaim cites the Midrash that relates that when Eliyahu Hanavi was going with R’ Yehoshua ben Levi, they saw people standing in line to buy meat, and the people thought they were buying good, healthy meat, but they were really buying moldy dogs’ meat. “What you see is a mashal for what is happening in this world,” Eliyahu told R’ Yehoshua ben Levi. “There can be lines of people who want to buy something, thinking it is chashuv and believing that this is the way the world should be run. But if you have the right eyes, you’ll see that what they’re pursuing is moldy dogs’ meat, not healthy meat.”

When Hakadosh Baruch Hu wanted to appoint Moshe Rabbeinu as leader, Moshe responded, שְׁלַח נָא בְּיַד תִּשְׁלָח — “Don’t send me to be the savior of Klal Yisrael. Send the one who You are going to send many hundreds of years in the future, the person who will be the leader of Klal Yisrael.” He was referring to Rabbi Akiva, since he knew through nevuah how great Rabbi Akiva would be. What was so special about Rabbi Akiva that Moshe Rabbeinu said Hashem should send him to lead Klal Yisrael out of Mitzrayim?

A Message from a Donkey

The Midrash relates that until Rabbi Akiva was forty years old, he did not learn any Torah. When his wife, Rachel, told him to go learn, he replied, “If I go and learn, people will laugh at me — I’m forty years old and I don’t know anything.”  In response, she took a donkey and made it look ridiculous, and sent the donkey into the main street. The first day, people laughed when they saw the donkey. The second day, they laughed again. But by the third day, the sight was no longer spectacular, and people stopped paying attention to it. Rachel then turned to Rabbi Akiva and said, “What do you care? For one day, two days, people will laugh at you and talk about you. After that, you’ll become a talmid chacham.” Propelled and encouraged by the proof Rachel had shown him, Rabbi Akiva went to learn. At first, he sat and learned alef-beis, until eventually he became the great Rabbi Akiva.

When Moshe Rabbeinu said שְׁלַח נָא בְּיַד תִּשְׁלָח, he was expressing that he could see that there would be a leader of Klal Yisrael whose whole essence and greatness would be built upon ignoring what people would say about him. “This is what Klal Yisrael needs,” he told Hashem. But Hashem knew that the generation of the Midbar needed Moshe Rabbeinu to be their later, while the later generations would need Rabbi Akiva. Since we have gone into galus and are living among the nations of the world — for 2000 years now, we need Rabbi Akiva as our leader, the leader whose motto is, “It doesn’t make a difference what people think, you need to do what’s right.”

Rabbi Akiva himself said, “Sheli v’shelachem, shelah” — whatever I have and whatever my talmidim have, it all comes from my wife. She’s the one who understood that when something is right, you follow your principles and do what’s right, regardless of what people might think about you. Indeed, Rabbi Akiva is the one who says (Shabbos 25) that a rich person is someone who has a good wife. His wife is the one who explained to him and convinced him that this incredible middah is what Klal Yisrael needs.

We know from the Yerushalmi in Peah that Rabbi Akiva would confer with his wife at each stage; before he became a manhig, he consulted with her. She was the one who understood what Klal Yisrael needs in a leader, and what message we need to internalize in order to survive 2000 years of galus.

The passuk says (Mishlei 14:2), הוֹלֵךְ בְּיָשְׁרוֹ יְרֵא ה’ — a person who goes in his just way is the one who fears Hashem, and the Vilna Gaon explains this as follows. All the millions and billions of people in the world around us might not understand what we’re doing, and might have their own opinion about what we’re doing, but if a person keeps the 613 mitzvos because he knows it’s the right thing to do — as implied in the possessive form ofהוֹלֵךְ בְּיָשְׁרוֹ , he is the true yerei Hashem.

This was the nisayon that the meraglim faced, and for overcoming this nisayon by ignoring what the meraglim and the Canaanim had to say, Yehoshua and Kalev earned their great reward of חָיוּ מִן הָאֲנָשִׁים.

May Hakadosh Baruch Hu grant us the foresight and courage to understand that “what will people say” does not determine what we should do; rather, we follow what Hakadosh Baruch Hu wants from us, and in that way we, too, will merit the reward of חָיוּ מִן הָאֲנָשִׁים — that every bit of difficulty along the path will become a source of additional reward and hatzlachah for us.

Gut Shabbos.

  • SEARCH BY PARSHA

  • ‫‪SE‬‬ARCH‬‬ ‫‪BY‬‬ ‫‪R‬‫‪ABBONIM‬‬