BamidbarShlach

דברי רבותינו

Maran Hamashgiach Hagaon Harav Yechezkel Levinshtein, zt”l

יוֹם לַשָּׁנָה יוֹם לַשָּׁנָה תִּשְׂאוּ אֶת עֲו‍ֹנֹתֵיכֶם אַרְבָּעִים שָׁנָה וִידַעְתֶּם אֶת תְּנוּאָתִי (יד, לד)
איתא בחז״ל (ויקרא רבה פ׳ מצורע) שעיכב הקב״ה את ישראל ארבעים שנה במדבר, מפני שבשעה ששמעו הכנענים שישראל יוצאים ממצרים לבוא לארץ כנען החריבו את עריהם ועשאום שממה, שישראל לא יירשו ערים מיושבות, ולכן עיכבם הי”ת במדבר. ואמרו הכנענים שכבר לא יבואו ישראל יותר ובנו את עריהם מחדש.

והנה עתה ארץ ישראל נבנית בצורה שלא נבנית מעולם. ויתכן שנבנית למען מטרה זו, שתבוא הגאולה בהיות ארץ ישראל מיושבת.

זכורני בעת הצהרת בלפור, שהחפץ חיים ז״ל אמר שזו התעוררות לגאולה, אך מאוד צריך לדאוג מי יחטוף את הארץ שלא יעשו הם לבעלים עליה. על אחת כמה וכמה עתה, שרואים אנו בנין ארץ ישראל, ודאי שזו הכנה לגאולה, ולכן מחובתנו להתחזק באמונה ויראה להקדים פני משיח מלכנו.

מרן המשגיח הגאון הרב יחזקאל לוינשטיין זצללה”ה

דברי הימים

ויוציאו דיבת הארץ (יג,לב)

סיפר הגה”צ רבי דוב סוקולובסקי זצ”ל, חתנו של מרן ראש הישיבה ואב”ד מיר הגאון רבי אברהם צבי קמאי זצוק”ל הי”ד:

בעיירה מיר חי יהודי אמיד, בעל בעמיו. נכסיו היו מוצלחים וקרובים לעיר, והברכה היתה שרויה במעשי ידיו, באופן שלא נשקפה כל סיבה שתצדיק שינוי כל שהוא במערך חייו.

והנה ביום בהיר פשטה השמועה שאותו פלוני מחסל את כל עסקיו ומוכר את מטלטליו. מדוע? היתכן? והתשובה לא איחרה לבוא: אותו יהודי בעל רגש חם החליט לעקור ממקומו ולעלות לארץ ישראל, ארץ הקודש. לחון את עפרה ולקיים בגופו מצות ישוב ארץ ישראל. השמועה הכתה גלים, גלים של חיבה ואהדה למעשהו הנאצל.

בבוא יום הפרידה התאספו בני העיירה להיפרד ממנו ברגשי קודש, בערגה לארץ הנכספת ובקנאה סמויה על שזכה הוא למה שאחרים לא זכו: לעלות לארץ ישראל. אף הוא ענה כנגד המברכים: “לשנה הבאה בירושלים הבנויה” כולנו יחד, ומשם הועיד פניו ירושלימה.

עברו שבועות ואולי חודשים. האירוע כבר היה נשכח, אלמלי ביום בהיר לפתע פתאום הופיע היהודי בשערי מיר. הוא חזר, שב על עקבותיו. מה קרה? גם הפעם התאספו כל בני העיירה לבית הכנסת, והפעם כדי לשמוע חוויות מארץ הקודש. תיאור מכלי ראשון. וכי מלתא זוטרתא היא? לא מפי השמועה ולא מספרים, אלא מעד ראיה ממש, שזכה לדרוך על עפר הארץ, למשש את אבני הכותל המקודשות ולנשום את אויר הנשמות של ירושלים.

עלה האיש על הבימה והחל לספר ולתאר את הארץ הטובה ואת יושביה, את הקודש ואת המקדש, את אוירא דארץ ישראל ואת נועם זיוה. הוא מתאר בפאתוס, והציבור שומע בשקיקה ושותה בצמא כל מילה.

ואז, בשיאו של התיאור, נתכרכמו פניו, והוא עבר בקול נוגה לתאר את המצב הכלכלי הקשה בארץ ישראל. “אבל… אבל”, אמר האיש, “לחיות שם קשה מנשוא. אין פרנסה, אין אוכל לפי הטף, החיים קשים וחסרי מוצא”. הוא המשיך ותיאר את הדחק ואת לחץ החיים בו שרויים אנשי הישוב – כפי שאכן היה, ולא נתקררה דעתו עד שפלט מפיו את הסיומת הקשה: “עדיף להיות כבשה במיר מאשר להיות אדם בארץ ישראל…”

הדברים יצאו מפיו, ולנוכח עיני הקהל המרותק התחוללה זוועה, האיש חטף כנראה בו ברגע שבץ מוחי, פניו נפלו, כל גופו נשמט והוא החל צונח אט אט ארצה. אנשים ניסו למנוע את נפילתו, אך הוא לא נפל, גם לא התעלף ולא איבד את הכרתו, שריריו התנוונו וקומתו הזקופה הושפלה. תוך רגעים ספורים נותר האיש שרוע על ידיו ועל ברכיו הולך על ארבע, הילוך שהזכיר מאד את הילוכה של ה….כבשה! גם דיבורו ניטל מפיו, והוא לא היה מסוגל יותר לדבר. רק הברות שונות יצאו מפיו, הברות שדמו אף הן להיגוי הקבוע של הכבשים…

רבי דב זצ”ל, שחשש ששומעיו יתייחסו לסיפור בספקנות הוסיף כי הוא זוכר שבעודו ילד, בעת שהיה הולך עם בני גילו אל התלמוד תורה, והיו עוברים מול ביתו של האיש, הוא היה במרפסת מוטל גחון על ברכיו וידיו ופולט הברות משונות, והילדים – כמו ילדים – היו מניפים לעברו אצבע מאשימה ומתריסים כנגדו: “נו, אתה עוד תעיז לדבר לשון הרע על ארץ ישראל???”…

מתוך הספר “דורש טוב”

בשבילי הלכה

Harav Hagaon Meir Tzvi Shpitzer Shlita

שלח לך

טלית למת

נחלקו הראשונים אם ליתן טלית עם ציצית או בלי ציצית. וטעם השיטה עם ציצית משום לועג לרש, והשיטה בלי ציצית כי עולה תרי”ג והוי כמעיד עדות שקר בדורות שלנו, וע’ הגהות אשר”י מו”ק בשם ר”ת בשם זקני לותיר. (וע”ש בשם ראבי”ה דס”ל דאין תולה על כל התורה אלא אי קיים ציצית בחייו, ולכן עליו הניחו ציצית כשמת והיה בעל הוראה וראוי לסמוך עליו).

וע’ רמ”א דנוהגים לפסול אחר לויה לפני הקבורה, כי עיקר לועג לרש הוא בפני המלוים.

והא דפוסלים הציצית, כנראה דאין זה בכלל האיסור לפסול ציצית בעלמא או להוריד ציצית משום מוריד מקדושתו, ולכא’ משום שמיוחד למת וכבר לא חשיב מוריד מקדושתו.

וע נמוק”י מנחות מ”א בשם י”מ בשם מדרש נסמך מקלל לציצית לומר שהמת חייב בציצית. והרי במתים חפשי ועכצ”ל כוונתו לועג לרש, והלשון צ”ע.

וע’ תוס’ ברכות י”ח ע”א דן לשיטה שמלביש ציצית משום לועג לרש ומ”מ אמרו בברכות שם שמחרפין אותן, ופי’ שמחרפים במה שהחיים מצווים והמתים אינם מצווים וגדול המצווה וכו’.

 

ובא”י מורידים הטלית בשעת קבורה. (ואח”כ שרי בלבישה. ואף דמבואר בסי’ שמ”ט דאם הזמין ונתן על המת אפילו עראי נאסר, מ”מ ע”ש ברמ”א לענין דף שמטהרים עליו הטעם שמתיר כי לא נקבר עמו, וע”ש עוד בטור בשם מס’ שמחות עוד טעם כי עומד לשימוש שאר מתים, ולכא’ ה”ה אם עומד לשימוש החי).

ויש לעיין אמאי לא נהג כן הרמ”א. וע’ גשה”ח ח”ב י”ד בזה. (וע”ש אות ב’ שהק’ על מנהג הרמ”א. וע”ש אות ד’ סק”ג וסק”ה דעת הריב”א כרמ”א ודעת רז”ה כמנהג א”י, ולא ביאר אמאי הרמ”א וריב”א לא ניחא להו בדעת הרז”ה).

והביאו בשם פנקס לבוב על הטלית של הט”ז שלא רצה להחליף כי טלית זה מעיד שלא הרהר מחשבה שאינו כדין כל השנים. וע’ ט”ז שנ”א, רגמ”ה אמר לפני מותו ציצית בחוץ, ונחלקו בכוונתו. וע’ ערוה”ש  מעשה הגר”א שצוה עם ציצית ובסוף יצא התלמיד באותו רגע, והביאו עוד מעשה יסוד ושורש העבודה שכתב כן ובסוף נקרע הציצית).

 

וע’ מהר”ל פ’ ויגש שכתב עוד טעם בזה על השבטים שנשאו אחותם אף שקיימו כל התורה, כי קיימו רק מ”ע ולא מל”ת, כי מ”ע יש בו ענין גם בלי הצווי משא”כ במל”ת, מלבד כמה מצוות פרטיות שנתן ה’ להאבות כל אחד לפי מה שהיה ראוי לו.

ותי’ בזה קו’ תוס’ פסחים מ’ לענין תכריכין של מת דאמרינן לועג לרש ליתן עליו שעטנז ומ”מ א”צ ציצית, כי יש נ”מ בין עשה לל”ת. וכעי”ז במשך  חכמה פ’ בא עה”פ מימים ימימה, כי אונס לאו כמאן דעביד.

יהושע וכלב - דרכים בעבודת ה'

Maran Rosh Hayeshiva Hagaon Harav Nosson Tzvi Finkel zt”l

“אלה שמות האנשים אשר שלח משה לתור את הארץ, ויקרא משה להושע בן נון יהושע” (במדבר יג, טז). וברש”י: “ויקרא משה להושע – התפלל עליו י- ה יושיעך מעצת מרגלים”.

יש להבין, מדוע שינה משה רבינו את שמו של יהושע בלבד, ולא אף את שמו של כלב, הלא שניהם היו בעצה אחת והלכו לאותה המטרה. וביותר, משמע מדברי רש”י שרק על יהושע היו נצרכים להתפלל שינצל מעצת המרגלים אולם כלב לא נצרך לתפילה זו, ומטעם זה אף לא שינו את שמו. והוא תמוה מדוע אכן רק יהושע נצרך לתפילה זו, ולא כלב בן יפונה.

אולם מאידך, מצינו דוקא אצל כלב שנאמר בו (שם, כב): “ויעלו בנגב ויבואו עד חברון ושם אחימן שישי”, ואיתא בגמרא (סוטה לד, ב) שכלב הלך לבדו למערת המכפלה להשתטח על קברי האבות, ולהתפלל שלא יוסת אחר חבריו להיות בעצתם. ודבר זה תימה, כי לכאורה דוקא יהושע היה נצרך לתפילה וישועה, שהרי לכך משה שינה את שמו, ואילו ממה שכלב הלך לבדו אל קברי אבות משמע שיהושע לא נזקק לכך.

עוד מצינו לאחר מכן שנאמר (שם יד, כד): “ועבדי כלב עקב היתה רוח אחרת עמו וימלא אחרי והביאותיו אל הארץ אשר בא שמה וזרעו יורישנה”. ויש להבין, הלא אף ליהושע הייתה ‘רוח אחרת’ שהרי אף הוא לא הלך בעצת המרגלים כמו כלב, ומדוע הביא הכתוב את ענין זה רק כלפי כלב ולא כלפי יהושע.

עולה כאן דבר מופלא. יהושע וכלב, שניהם מכלל המרגלים, שניהם נמלטו מעצת המרגלים, ולכאורה ענין אחד לשניהם. אולם כאשר נוקטים בדרכים ובמאמץ להימלט מעצת המרגלים, דרכיהם נפרדות, אצל יהושע נוקטים ב’שינוי השם’, ולעומת זה כלב בן יפונה הולך להתפלל על קברי אבות. ויש להתבונן היטב, במה נשתנו יהושע וכלב בדרכי פעולתם להינצל מעצת המרגלים.

דרך המלחמה ודרך העמדת פנים בעבודת ה’

ביאר בזה רבינו החפץ חיים זצ”ל (שמיה”ל ח”ב, פי”ט בהגה”ה), שתי דרכים יש בעבודת ה’ יתברך, בעת שמתגברים כוחות התועים בעולם ואחד מעובדי ה’ הוכרח לעמוד עמהם כמה שבועות, אם יוציא אז את כוחותיו הפנימיים לחוץ, דהיינו שיפרסם שיטתו האמיתית לעיניהם ויריב עמם על דעתם הכוזבת, או שישתוק לעיניהם, ואפשר גם שיסכים עימהם לפנים, עד שיבוא ברבים לפני קהל ישראל, ואז יברר את שיטתו האמיתית על מנת להפך את דעתם הכוזבת לעיני כל.

ויש בכל דרך מעלה וחסרון. באופן הראשון יש מעלה, שהרי אם ישתוק כל אותו הזמן וגם יסכים עמהם, לאט לאט ילך כוחו הפנימי ויחלש, עד שתותר אצלו דעתם הכוזבת. ודוגמא לדבר, כמו שעומד אדם בחורף בחוץ בקור החזק זמן רב, הרי שמתקרר חומו הפנימי ומת. אולם אם מתחזק בכל פעם נגדם, לא יתקררו כוחותיו הפנימיים. אך מאידך באופן זה ישנו גם חסרון, שהרי הם יכולים להתייעץ יחדיו נגדו ולהזיקו בגופו או בממונו, וצריך לרחמי שמים שינצל מידם.

ובאופן השני יש מעלה, שלא יטכסו עצה יחדיו כיצד להזיקו, שהרי הם סבורים שהוא גם אוחז בשיטתם. ועוד מעלה יתרה יש בזה, שבבואם לפני קהל ועדה, בודאי יתפארו בו התועים, על שסבור כשיטתם, ואזי יוכל לעמוד ולברר את שיטתו האמיתית לעיני הכל. והנה משה רבנו עליו השלום ידע ברוח הקודש את כוחותיהם ותכונותיהם, יהושע כוחו היה רב באופן הראשון, ולפיכך הוא נצרך לרחמי שמים שלא יטכסו עצה רעה כנגדו, ולכך ברכו: “יה יושיעך מעצת מרגלים”. אולם כלב היה כוחו באופן השני ולכך לא היה נצרך לברכה.

והנה כשבאו המרגלים לחברון וראו שם את אחימן ששי ותלמי, ונפל פחדם עליהם, תיכף היה בדעתם להרע, והתבונן כלב איך להתנהג, והוסכם אצלו להסכים עמהם בפה כל אותה הדרך, ועל ידי זה יהיה בו כח לבסוף להשתיקם ולברר לפני בני ישראל את השיטה האמיתית. אך היה ירא, שעל ידי זה יכלו כוחותיו הפנימיים ויוסת לעצתם, לכך הלך ונשתטח על קברי אבות שיעזרו הקב”ה בזכותם שלא יסור מן הדרך. והנה בודאי כשבאו המרגלים מן הדרך, אמרו לישראל: “כולנו נשלחנו לארץ לתור אותה ולומר האמת, וכולנו מסכימים לדעה אחת לבד מאחד, והוא יהושע, ודעה אחת כמאן דליתא דמיא’. אך כשראה זאת כלב התחיל צווח ואומר: “וכי זה בלבד עשה לנו בן עמרם?” (רש”י שם, ל), וזהו שאמר הכתוב (שם, יד): “ועבדי כלב עקב היתה רוח אחרת עמו וימלא אחרי” ופירש רש”י: “שתי רוחות, אחת בפה ואחת בלב, למרגלים אמר: ‘אני עמכם בעצה’, ובלבו היה לומר האמת, ועל ידי כן היה בו כח להשתיקם, וכו’ שהיו סבורים שיאמר כמותם”, והנה אופן הראשון ואופן השני שניהם דרכים ישרים לפני ה’, כי אף שבאופן הראשון הנפש יותר נשמרת, מכל מקום אם באופן השני כוונתו לשמים, הוא גם טוב וכפי שמצינו בכלב.

שתי הדרכים בעבודת ה’ נכונות ובלבד שיכוין את ליבו לשמים

והנה לכאורה, מעלת יהושע הייתה גדולה יותר ממעלת כלב, שהרי הוא זה שקיבל ממשה רבינו את הנהגת כלל ישראל ואת מסירת התורה לדורות הבאים, ולפיכך עלולות הבריות לנקוט שדרכו של יהושע היא הדרך האמיתית בעבודת ה’. אמנם שנינו בתוספתא (כריתות פ”ד, ז): “בכל מקום הקדים יהושע לכלב, במקום אחד הוא אומר (במדבר לב, יב): ‘בלתי כלב בן יפונה הקניזי ויהושע בן נון’, מלמד ששניהן שקולין זה כזה”. ומבואר ששתי דרכים אלו נכונות בעבודת ה’, ובלבד שיכוין את ליבו לשמים.

ולכאורה מוכח כן להדיא, שהרי רק ביהושע מצינו, שהוצרך משה רבינו להוסיף לשמו את האות י’, שיש בה בכדי לשתף את שמו יתברך בשמו – על מנת להצילו. ואילו כלב לא הוצרך לזאת, ואף שמעלת יהושע הייתה גדולה יותר ממעלת כלב.

בהכרח שמעלת שניהם שוה, הן יהושע והן כלב הלכו בדרך ה’ יתברך. ועל כל אחד ואחד מהם היה מוטל להשתדל על פי כוחותיו המיוחדים לו.

והנה אם כל אדם יביט סביבותיו, ייווכח שישנם שני מיני בני אדם. יש כאלו שהם בעלי מזג חם, ומנהגם לעמוד ולהתווכח ולעמוד בכל הכח על דעתם. אולם יש כאלו שנראים כאילו הם אינם עומדים על דעתם אלא נכנעים לדעת האחר, ורק לאחר זמן, כשהשעה ראויה לכך, הם מגלים את דעתם בפני כולם ואז מתבררת דרכם האמיצה והברורה.

אכן מפרשה זו למדנו, שאין כל מעלה בדרך כזו או אחרת, אלא כל שמכוין ליבו לשמים, הרי זו בכלל עבודת ה’ רצויה.

ובשעתו שאלתי את מו”ר ראש הישיבה זצ”ל בענין זה, האם שני מינים אלו יסודם בטבע הנולד, שכך הוא טבעם מאז היוולדם, או שכל אחד יכול לבחור לעצמו את דרך הנהגתו. והשיב לי, שיש ביד כל אדם לבחור את הנהגותיו ואת דרכו, אם כפי שנהג כלב בן יפונה, או כפי שנהג יהושע בן נון. שני דרכים רצויות הנה וכל אחד יכול לבחור היאך לנהוג.

חשיבות עסק התורה גדולה יותר מהצלת נפשות

הנה כאשר נזכרו שמות המרגלים בתורה (שם יג, ד – טו) לא נזכרו שמותיהם על פי סדר שנותיהם, אלא על פי סדר חשיבותם, כמבואר ברש”י (שם, ג): “כולם אנשים – כל אנשים שבמקרא לשון חשיבות ואותה שעה כשרים היו”, וכן מפורש ברמב”ן (שם, ד): “ונראה שראה למנותם הנה לפי מעלת השלוחים”. ומצינו בסדר המקראות, שכלב בן יפונה הובא שלישי בן כל הנשיאים, ואילו יהושע הובא חמישי.

ולכאורה על פי זה נמצא, שהיתה חשיבות כלב גדולה משל יהושע. וביותר, מפורש בבעל הטורים (שם, ג) שכל נשיאים אלו היו שרי חמישים, ומאחר שהיו הרבה מישראל שהיו שרי מאות ושרי אלפים נמצא שגדלותם הייתה לעין ערוך מגדלות הנשיאים בכלל, ומגדלות יהושע – החמישי בין הנשיאים, בפרט. ויש להבין מדוע למרות זאת נתמנה יהושע בדווקא לנשיא ישראל, ולהיות ממוסרי התורה בעם ישראל.

ונראה לבאר בזה, הנה מצינו אצל מרדכי הצדיק שפירשו ממנו מקצת סנהדרין וכפי שדרשו חז”ל (מגילה טז, ב) על הכתוב (אסתר י, ג): “כי מרדכי היהודי משנה למלך אחשורוש וגדול ליהודים ורצוי לרוב אחיו” – “לרוב אחיו ולא לכל אחיו, מלמד שפירשו ממנו מקצת סנהדרין”, ופירש”י (אסתר, שם): “לפי שנעשה קרוב למלכות והיה בטל מתלמודו”. עוד איתא (מגילה, שם): “אמר רב יוסף גדול תלמוד תורה יותר מהצלת נפשות, דמעיקרא חשיב ליה למרדכי בתר ארבעה ולבסוף בתר חמשה, מעיקרא כתיב (עזרא ב, ב): “אשר באו עם זרובבל ישוע נחמיה שריה רעליה מרדכי בלשן”, ולבסוף כתיב (נחמיה ז, ז): “הבאים עם זרובבל ישוע נחמיה עזריה רעמיה נחמני מרדכי בלשן”.

והיינו, שאף שמרדכי היהודי היה מאנשי כנסת הגדולה, והתעסק בהצלת כלל ישראל מידי המן הרשע, מכל מקום היות ומחמת כן נתבטל מעסק התורה, ירד מחשיבותו, ופירשו ממנו מקצת סנהדרין. אמנם אצל יהושע מצינו שאף שעסק בצורכי ציבור, בענין חטא המרגלים, ובמלחמת עמלק, מכל מקום נאמר (יהושע ח, ט): “וילן יהושע בלילה ההוא בתוך העם”, ודרשו חז”ל (מגילה ג, א): “אמר רבי יוחנן מלמד שלן בעומקה של הלכה”, כלומר, אף שביום הוא התעסק במלחמה, מכל מקום בלילה שאין זה זמן מלחמה – עסק יהושע בתורה.

ואפשר, שמשום כך גדלות יהושע הייתה גדולה יותר מזו של כלב בן יפונה, משום שהיה שקוע בלימוד התורה למרות עיסוקיו בענייני הציבור. נמצינו למידים, כי מעלת לימוד התורה גדולה מכל המעלות שבעולם, ואף מהצלת נפשות. וקביעת סדר החשיבות נקבעת אך ורק על פי לימוד התורה, ולא מכח כל דבר אחר!

זכירה המביא לידי עשיה – רק על ידי לימוד תורה

ונראה להוסיף בזה עוד, כי הנה בסוף פרשה זו, בפרשת ציצית, נאמר (שם טו, לט): “והיה לכם לציצית וראיתם אותו וזכרתם את כל מצוות ה’ ועשיתם אותם”, ודרשו חז”ל במנחות (מג, ב): “וראיתם אותו, וזכרתם, ועשיתם, ראיה מביאה לידי זכירה, זכירה מביאה לידי עשיה”. כלומר, שעל ידי הראיה הוא בא לידי זכירה, ועל ידי הזכירה הוא בא לידי עשיה.

אולם צריך לדעת, שעל מנת שהזכירה תביא אותו לידי עשיה, עליו להקדים לכך את לימוד התורה. אי אפשר לעשות ולקיים את דברי התורה, בלי שידע מה לקיים, היינו, לדעת את תרי”ג המצוות עם כל פרטיהם וגדריהם. ללא כן, ‘זכירה’ זו אינה מביאה אותו לידי ‘עשיה’.

‫‪Parsha‬‬ ‫‪Preview

Harav Hagaon Binyomin Cohen Shlita

Ignore the Naysayers

Parashas Shelach

Harav Hagaon Meir Tzvi Shpitzer

Do You See and Hear?

Parashas Shelach

Harav Hagaon Binyomin Cohen

The parashah begins with the chet hameraglim, a terrible chet that caused Klal Yisrael to remain in the Midbar for 40 years. Because Klal Yisrael cried a בכייה של חינם, on that day, Tisha b’Av, both churban bayis rishon and churban bayis sheini occurred.

The chet of the meraglim was essentially lashon hara, and Chazal tell us that there was something fundamental behind this. In Rashi’s first comment on the parashah, he asks why Parashas Shelach is juxtaposed with the parashah of Miriam, who spoke lashon hara and was stricken with tzaraas. He answers, citing Chazal, that these resha’im saw what happened to Miriam, but did not take mussar from it.

This is a monumental life lesson: Whenever we see something, we have to take mussar from it Rather than view things in life superficially, we have to take a deeper look so that we learn a lesson from anything we see and hear. Had the meraglim done that, they would not have sinned.

Human, or Donkey?

The Gemara teaches that if the early generations were like malachim, then we are like people; if they were like people, then we are like donkeys – and not like the donkey of R’ Pinchas ben Yair, but like regular donkeys.. The simple understanding of this statement is that later generations experience yerias hadoros, spiritual decline.

If this was true at the time of the Gemara, what are we, so many generations later? How much lower have we fallen?

R’ Akiva Eiger explains this as follows. How does a person look at the previous generations? On one hand, the people of those earlier generations were also human beings, who look like us, with two eyes and two ears, beards and noses. But if we realize that those earlier generations were on a higher spiritual level, and we view them as malachim, then we can be considered people — because the purpose of an adam is to look deeper, not to live a superficial life. But if you view those earlier generations merely as people, just like us, then you should know that you’re a chamor — because a donkey sees only superficially. Unlike a person, it is incapable of taking a deeper look and understanding on a more profound level what his eyes perceive.

The donkey of R’ Pinchas Ben Yair, on the other hand, was not like a regular donkey, because he knew how to take a deeper look. When he saw food, he saw tevel, and he wouldn’t eat the food because he knew maaser hadn’t been taken.

When Avraham Avinu approached the site of the Akeidah, he told Eliezer and Yishmael: שְׁבוּ לָכֶם פֹּה עִם הַחֲמוֹר. Chazal expound the phrase עִם הַחֲמוֹר to mean: עם הדומה לחמור. This gives rise to the halachah that a non-Jew is not considered to have yichus, just as a donkey has no yichus. But why is this the place from which we derive this halachah?

We can explain that Avraham Avinu asked Eliezer and Yishmael, “What do you see on the mountain?” Yitzchak saw a cloud; he saw the Shechinah. They, however, saw only a mountain — just as a donkey would see. They were not capable of seeing beyond the externals.

In this vein, the passuk in Tehillim states: אָדָם בִּיקָר וְלֹא יָבִין נִמְשַׁל כַּבְּהֵמוֹת נִדְמוּ, meaning that if a chashuveh person doesn’t understand things more deeply, and doesn’t use his intellect to look beyond the superficial and live life with a deeper understanding, then he’s akin to an animal.

The Rambam, in a letter, relates that he once attended a party where distinguished philosophers were eating in a way that wasn’t appropriate to their intellectual standing, and he was very bothered by this: How could such wise people eat with such taavah? That day, the Rambam resolved that before he attends a large seudah he will eat at home. This way, when he arrives at the meal he will be basically full, and he won’t experience that taavah to eat and end up eating the way those philosophers ate.

The Rambam saw something and took mussar from it. He lived with hisbonenus; he learned lessons from what he saw.

 

 

See What You Want to See

Why, indeed, did the meraglim not take mussar from what they saw? Before the chet, they were great people, tzaddikim.

Perhaps the explanation is, as Chazal tell us, that they had negius: They didn’t want to go into Eretz Yisrael because they were afraid they were going to lose their leadership positions once they entered Eretz Yisrael. Since did not possess the ratzon to go into Eretz Yisrael, they weren’t looking for the mussar. We see, then, that for a person to look deeper into things, he has to have a desire to take mussar from what he sees.

The tefillah of the Noam Elimelech expresses the wish: שֶׁנִּרְאֶה כָּל אֶחָד מַעֲלַת חֲבֵרֵינוּ וְלא חֶסְרוֹנָם. R’ Aryeh Finkel zt”l asked, how does a person do that? A person naturally sees the chesronos in his friend!

He answered that if a person has the desire to see the maalos in his friend, then he’ll see his maalos and not his chesronos. This idea is illustrated by the following two stories.

One Friday night, in the town of R’ Chaim Sanzer, snow was piled high, and there was only one Yid walking on the street: R’ Chaim himself. He was walking to the other end of town because the local shoemaker was making a shalom zachor, and he knew no one else would show up. He walked with mesirus nefesh, in the high snow, to attend the shalom zachor, and when he entered he realized that he was right: No one else was there. The table was all set up, complete with arbes and l’chaim, and R’ Chaim came in, wished the new father mazel tov, drank a l’chaim and ate some arbes.

Turning to R’ Chaim, the shoemaker commented, “I know you’re a big tzaddik and a talmid chacham, but I never realized you’re such a baal taavah! You came all this way for a little l’chaim and some arbes?”

Another time, someone met a wagon driver who used to travel to and from Lizhensk, and he asked him if he has any stories to tell about the Noam Elimelech. “I have one story,” the wagon driver replied. “One time I parked my horse and buggy and it was stolen. I didn’t know what to do, because I had lost my whole parnassah, so people advised me to go to the Rebbe, the Noam Elimelech. I went to him, and he told me, ‘Go to the end of the town, make a right, and you’ll find it tied to a tree.’ And that’s exactly what happened!”

“Nu,” the listener responded, “so did you become a chassid?”

“I’ll tell you the truth,” the wagon driver said. “I won’t say that the Rebbe himself stole it, but he’s part of that band of robbers.”

A person sees what he’s looking to see. If you have a ratzon to see gadlus and tzidkus, then you’ll see R’ Chaim Sanzer the tzaddik, and you’ll see the ruach hakodesh of the Noam Elimelech. But if you’re not looking for that, then chalilah you might see R’ Chaim Sanzer the baal taavah, and the Noam Elimelech the ganav. It depends what you want to see.

 

New Associations

This idea is reflected in the parashah of tzitzis, at the end of this week’s parashah. The Torah says: וּרְאִיתֶם אֹתוֹ וּזְכַרְתֶּם אֶת כָּל מִצְו‍ֹת ה’ — when you look at tzitzis, you’ll remember all the mitzvos. Chazal say that when you look at the blue techeiles, you’ll be reminded of the sea, which is reminiscent of the sky, which reminds us of the kisei hakavod. So when you see techeiles, you see the kisei hakavod.

A Yid once asked R’ Yerucham Levovitz: “I went to the sea so many times, but I never saw the kisei hakavod!”

R’ Yerucham answered him as follows. The halachah is that a man may not gaze at a woman’s colored clothing, even if he does not know her, because he might come to improper thoughts. “Do you understand this halachah?” he asked the questioner. When the person said yes, he answered, “So you agree that the associations work, but for you it only works for aveirah.”

If a person is looking for kedushah and for the Shechinah, when he sees techeiles, he’ll see the sky, and he’ll see the kisei hakavod. It all depends on what your ratzon is: What you’re looking for, that’s what you’ll see.

Last week, I attended a chasunah, and I looked around at the beginning of the seudah and counted how many settings there were on the men’s side. As I did that, it hit me that although I have been zocheh to attend many weddings, never before did I count the number of seats. What changed? Baruch Hashem, we have the zechus to be preparing for my daughter’s upcoming wedding, so it’s on my mind to think about how many settings should be prepared at a wedding. Therefore, when I saw the tables at this wedding, I saw them differently, because I had a new ratzon: I wanted to know this, so I saw it.

These are two lessons we can learn from the beginning and end of the parashah: one, that we need to take a deeper look at the things we see and hear, and learn from them; and two, that in order to do that we need to have the ratzon to shteig, to grow, to look deeper, and to become closer to Hakadosh Baruch Hu.

May Hakadosh Baruch Hu help us to truly learn the lessons we are meant to learn from what we see, and to reach higher and higher levels.

Gut Shabbos.

After Moshe Rabbeinu sends the meraglim, the passuk says, וַיָּבֹאוּ עַד נַחַל אֶשְׁכֹּל — they arrived in a place called Nachal Eshkol. The mefarshim wonder, what is the significance of the fact that they came to this place in particular? The Midrash says that this Nachal Eshkol is the place where Avraham Avinu’s friend Eshkol lived. He was one of Avraham Avinu’s three friends: Aner, Eshkol, and Mamrei.

The Minchas Ani, by the Aruch Laner, in his peirush al haTorah, explains that when Avraham Avinu was instructed to perform a bris milah, he went to ask his friends their opinion, and only Mamrei advised him to go ahead and do the bris milah. As a reward, Hashem later appeared to Avraham Avinu in Elonei Mamrei.

Aner and Eshkol felt differently, arguing, “Milah is a good thing, an instruction of Hakadosh Baruch Hu, but what will the goyim around you say?”

Eshkol, then, was of the opinion that however good and correct something is, you should still refrain from doing it because people won’t understand, and they’ll look down on you and think you’re strange for doing it. That was his advice.

Hakadosh Baruch Hu said that Eretz Yisrael is a good place and that Klal Yisrael would be successful there. But when the meraglim arrived in Eretz Yisrael, they heard the Canaanim talking about them with disdain and scorn, thinking of them as mere grasshoppers: וַנְּהִי בְעֵינֵינוּ כַּחֲגָבִים וְכֵן הָיִינוּ בְּעֵינֵיהֶם. In the meraglim’s view, although it was good for Klal Yisrael to enter Eretz Yisrael, the fact that the Canaanim looked down on them was a reason not to do what was right. They were guilty of exactly the same mistake as was Eshkol, in his advice to Avraham Avinu, and the passuk therefore stresses that they arrived at Nachal Eshkol — the place that represents this opinion, which was mirrored in the advice of the meraglim that Klal Yisrael should not enter Eretz Yisrael, because of the way other people will look at them and think about them.

What’s the truth?

The Double Nisayon

The Sefer Hachinuch teaches, in the hakdamah, that Hakadosh Baruch Hu created a very big, wide world, but the best part is always only a small portion. The world spans huge expanses of land, but there are only certain small areas, which Chazal term “idis” — a good investment, arable land. Similarly, of all the many nations of the world and the billions of people Hakadosh Baruch Hu created, Am Yisrael is small in number. And Eretz Yisrael is but a tiny speck on the globe, but Hakadosh Baruch Hu invested it with so much kedushah, making it the correct place for Klal Yisrael. Ignore the fact that most people in the world don’t understand us and look down upon us, urges the Sefer Hachinuch. That doesn’t make a difference, because that which is meaningful and important is only the small minority. The tiny nation of Klal Yisrael has the ability to be better and different from the rest of the world, and especially for them Hakadosh Baruch Hu created Eretz Yisrael, which, tiny as it is, is better and different from any other land, the idei idis of the world. And therefore, it is very befitting that Klal Yisrael should go to Eretz Yisrael, in spite of the way the world looks at it.

The meraglim  said, however: “Look at how the nations of the world look at us! It’s not worth going to Eretz Yisrael.”

This was the point of contention between the ten meraglim and Yehoshua and Kalev. The Torah says, וִיהוֹשֻׁעַ בִּן נוּן וְכָלֵב בֶּן יְפֻנֶּה חָיוּ מִן הָאֲנָשִׁים הָהֵם הַהֹלְכִים לָתוּר אֶת הָאָרֶץ, and the simple meaning of this passuk is that they were the only ones to survive. The Gemara teaches, however, that the words חָיוּ מִן הָאֲנָשִׁים indicate that Yehoshua and Kalev received the portion in Eretz Yisrael that was destined for the other meraglim. R’ Aharon  זצ”לand others wonder, what was the significance of this schar, and how was it a middah k’neged middah reward?

The answer is that Yehoshua and Kalev experienced a double nisayon in precisely this point of resisting the concern of “what are other people going to say.” Not only did they have to grapple with the Canaanim and the nations looking down upon them, and advise the Yidden to resist world opinion by entering Eretz Yisrael, they also had to resist the opinion of the other ten meraglim. Yehoshua and Kalev had to be so convinced that their path was correct that they were able to muster the fortitude to maintain their view in spite of the opinion of the other ten meraglim. And since these other meraglim made it more difficult for Yehoshua and Kalev to stand up for their conviction, they were rewarded with the portions of those meraglim, whose opinions they had to ignore.

Meriting the Extra Reward

As Klal Yisrael endures thousands of years of galus, our nisyonos become greater and greater, and we must continually struggle against the concern of “mah yomru habriyos — what will other people say about us?” What we need to remember is: If I know that this is right, if this is what the halacha tells me to do, then I lift my head up high and I do it, regardless of what the rest of the world thinks. Not only does their opinion make no difference, we’re actually going to get more s’char — חָיוּ מִן הָאֲנָשִׁים — proportional to the number of people who tried to discourage us or thought that we should have done otherwise.

This is a concept that we find throughout the Torah. For instance, Yaakov Avinu comes back to his brother Eisav and tells him: עִם לָבָן גַּרְתִּי וָאֵחַר עַד עָתָּה. R’ Yaakov Kamenetsky זצ”ל explains that Yaakov was saying, “I lived with Lavan, but I didn’t change my opinion an iota because of the way he looked at me, nor am I going to change anything because of what you, Eisav, might think of me.” Yaakov then adds, in his message to Eisav, וַיְהִי לִי שׁוֹר וַחֲמוֹר.

The Brisker Rav used to relate a chassidishe pshat: עִם לָבָן גַּרְתִּי, I lived with Lavan for twenty years. How did I survive? How did I keep my hashkafah straight? How did I do everything the way Hashem wanted it to be done in spite of the influence of Lavan? The answer is, וַיְהִי לִי שׁוֹר וַחֲמוֹר – I looked upon him as though he was an ox or a donkey.

A person ignores the opinion of an ox or a donkey, because he understands that these animals are not blessed with intelligence and cannot dictate our decisions, and that is the way I looked at Lavan. If he doesn’t see the light and doesn’t understand what Hakadosh Baruch Hu really wants of me in this world, then he’s just an ox or a donkey.

Reframing Alexander’s Question

The Gemara (Tamid 32) relates that Alexander the Great came to Eretz Yisrael, and when he met the zekeinim there he asked them, “Who is called a chacham by you Jews?” They answered him: איזהו חכם הרואה את הנולד. The mefarshim note that Alexander was the one who asked the question, so the answer should seemingly have been: הרואה את הנולד. Why did the zekeinim have to repeat the question, asking איזהו חכם, before giving their answer?

The answer, say the mefarshim, is that there was a subtle, but crucial difference in their rephrasing of the question. Alexander didn’t ask who is a chacham; he asked, “Who is called a chacham?” His definition of a chacham depends on how people view the person: Who is recognized as a chacham in this country?

When the zekeinim answered him, they redefined the question — because to Klal Yisrael, it makes no difference what people call a chacham, or whether people understand something to be right or wrong. Alexander’s question is not a question at all. To us, the question is – who is intrinsically a chacham? That’s the way we approach wisdom. Once that question is asked, the answer is: הרואה את הנולד. It might not always be popular to be הרואה את הנולד; you might not be called a chacham, but you will be a chacham.

When Chananiah, Mishael, and Azariah answered Nevuchadnezzar, they said,  למלכא נבוכדנצר  — referring to him both as an individual and as the king. The Midrash wonders: Why did they address him with this double title, Nevuchadnezzar and the king? The Midrash explains that they were telling Nevuchadnezzar, “You have two titles. If you want us to pay taxes, keep the law, and follow your instructions, in that regard you are our king, and we must obey you. But if you want us to forgo any part of our Yiddishkeit, then in our eyes you’re not called a king anymore, you are merely Nevuchadnezzar, a simple man on the street. You’re only the king inasmuch as you conform with what the Torah demands of us.”

The Chofetz Chaim cites the Midrash that relates that when Eliyahu Hanavi was going with R’ Yehoshua ben Levi, they saw people standing in line to buy meat, and the people thought they were buying good, healthy meat, but they were really buying moldy dogs’ meat. “What you see is a mashal for what is happening in this world,” Eliyahu told R’ Yehoshua ben Levi. “There can be lines of people who want to buy something, thinking it is chashuv and believing that this is the way the world should be run. But if you have the right eyes, you’ll see that what they’re pursuing is moldy dogs’ meat, not healthy meat.”

When Hakadosh Baruch Hu wanted to appoint Moshe Rabbeinu as leader, Moshe responded, שְׁלַח נָא בְּיַד תִּשְׁלָח — “Don’t send me to be the savior of Klal Yisrael. Send the one who You are going to send many hundreds of years in the future, the person who will be the leader of Klal Yisrael.” He was referring to Rabbi Akiva, since he knew through nevuah how great Rabbi Akiva would be. What was so special about Rabbi Akiva that Moshe Rabbeinu said Hashem should send him to lead Klal Yisrael out of Mitzrayim?

A Message from a Donkey

The Midrash relates that until Rabbi Akiva was forty years old, he did not learn any Torah. When his wife, Rachel, told him to go learn, he replied, “If I go and learn, people will laugh at me — I’m forty years old and I don’t know anything.”  In response, she took a donkey and made it look ridiculous, and sent the donkey into the main street. The first day, people laughed when they saw the donkey. The second day, they laughed again. But by the third day, the sight was no longer spectacular, and people stopped paying attention to it. Rachel then turned to Rabbi Akiva and said, “What do you care? For one day, two days, people will laugh at you and talk about you. After that, you’ll become a talmid chacham.” Propelled and encouraged by the proof Rachel had shown him, Rabbi Akiva went to learn. At first, he sat and learned alef-beis, until eventually he became the great Rabbi Akiva.

When Moshe Rabbeinu said שְׁלַח נָא בְּיַד תִּשְׁלָח, he was expressing that he could see that there would be a leader of Klal Yisrael whose whole essence and greatness would be built upon ignoring what people would say about him. “This is what Klal Yisrael needs,” he told Hashem. But Hashem knew that the generation of the Midbar needed Moshe Rabbeinu to be their later, while the later generations would need Rabbi Akiva. Since we have gone into galus and are living among the nations of the world — for 2000 years now, we need Rabbi Akiva as our leader, the leader whose motto is, “It doesn’t make a difference what people think, you need to do what’s right.”

Rabbi Akiva himself said, “Sheli v’shelachem, shelah” — whatever I have and whatever my talmidim have, it all comes from my wife. She’s the one who understood that when something is right, you follow your principles and do what’s right, regardless of what people might think about you. Indeed, Rabbi Akiva is the one who says (Shabbos 25) that a rich person is someone who has a good wife. His wife is the one who explained to him and convinced him that this incredible middah is what Klal Yisrael needs.

We know from the Yerushalmi in Peah that Rabbi Akiva would confer with his wife at each stage; before he became a manhig, he consulted with her. She was the one who understood what Klal Yisrael needs in a leader, and what message we need to internalize in order to survive 2000 years of galus.

The passuk says (Mishlei 14:2), הוֹלֵךְ בְּיָשְׁרוֹ יְרֵא ה’ — a person who goes in his just way is the one who fears Hashem, and the Vilna Gaon explains this as follows. All the millions and billions of people in the world around us might not understand what we’re doing, and might have their own opinion about what we’re doing, but if a person keeps the 613 mitzvos because he knows it’s the right thing to do — as implied in the possessive form ofהוֹלֵךְ בְּיָשְׁרוֹ , he is the true yerei Hashem.

This was the nisayon that the meraglim faced, and for overcoming this nisayon by ignoring what the meraglim and the Canaanim had to say, Yehoshua and Kalev earned their great reward of חָיוּ מִן הָאֲנָשִׁים.

May Hakadosh Baruch Hu grant us the foresight and courage to understand that “what will people say” does not determine what we should do; rather, we follow what Hakadosh Baruch Hu wants from us, and in that way we, too, will merit the reward of חָיוּ מִן הָאֲנָשִׁים — that every bit of difficulty along the path will become a source of additional reward and hatzlachah for us.

Gut Shabbos.

  • SEARCH BY PARSHA

  • ‫‪SE‬‬ARCH‬‬ ‫‪BY‬‬ ‫‪R‬‫‪ABBONIM‬‬