DevarimKi Savo

דברי רבותינו

Maran Hamashgiach Hagaon Harav Chaim Zev Finkel, zt”l

והיה אם שמוע תשמע בקול ה’ וגו’ (כח, א)
והיה אם לא תשמע בקול ה’ וגו’ (כח, טו)
 

סמר מפחדך בשרי ממשפטיך יראתי (תהלים קיט,קכ).

ראה דוד את משפט ה’ כי עמוק הוא ונחרד עד שנעשה בשרו חידודין כמסמרים.

אמר מרן המשגיח הגאון הרב חיים זאב פינקל זצללה”ה: כדי לקבל מושג בעומק הדין, נראה מדברי חז”ל (יבמות קכא:) שהקב”ה מדקדק עם צדיקים כחוט השערה. ופי’ הראשונים: אדם אינו מרגיש במשב רוח קליל, אולם למראה תנודת חוט השערה יודע הוא כי נושבת הרוח. כך אצל הצדיקים, בעינינו לא נמצא בהם חטא כלל, אולם אנו רואים את הדינים הבאים עליהם ומתוך כך יודעים שיש לקב”ה תביעה עליהם, וכל חטאיהם כחידה סתומה בעינינו, ורק העונש מגלה שנמצא בהם נדנוד של חטא.

וזה מה שאמר דוד המלך ע”ה בראותו את עומק הדין: “סמר מפחדך בשרי ממשפטיך יראתי”. אלא שמתוך עומק מידת הדין הוסיף דוד ולמד גם את גודל מידת הרחמים, שאם על דקות החטא כחוט השערה מדקדק הקב”ה כך, על אחת כמה וכמה במידה טובה, שמדקדק הקב”ה במעשיו הטובים של האדם אפי’ הדקים יותר מחוט השערה ולמעלה מהשגת אנוש. וזה מה שאמר דוד המלך ע”ה “זכרתי משפטיך מעולם ה’ – ואתנחם” (קיט,נב), והיינו, שכאשר מתבונן בעומק חומר הדין ורואה את רצון ה’ שיהיה הלב נקי וטהור אפי’ מפגם כחוט השערה, זאת נחמתי- משום שקל וחומר שבמידת הרחמים מדקדק הקב”ה לשלם שכר טוב לא רק על עצם המצווה אלא גם על כל נטיה ומחשבה טובה של האדם, ואפי’ הדקה יותר מחוט השערה.

חוטים דקים ועדינים אלה של נטיות לב האדם לטוב ולמוטב, הם ספרי הזיכרון שנפתחים לפניו ית’ ביום הדין.

מרן המשגיח הגאון הרב חיים זאב פינקל זצללה”ה

מתוך שיחה לחודש אלול

דברי הימים

הכרת הטוב
באחד ממסעיו של מרן המשגיח הגה”צ רבי ירוחם ליוואוויץ זצוק”ל, ניגש למרן הרב אברהם מנחם זופניק ז”ל, אביו של תלמיד הישיבה, הרב דוד זופניק, מסר חבילה בידיו וביקש שבשובו לישיבה יתן המשגיח את החבילה לבן הלומד בה. כאשר חזר מרן המשגיח לישיבה, שלח לקרוא לבחור דוד זופניק שיבוא אליו. מנהגם של תלמידי הישיבה הצעירים היה שעמדו לפני המשגיח ביראת כבוד מופלגת, ולא נפטרו מלפניו עד שאמר להם ״א גוטן״. כך היה גם בפעם הזאת, המשגיח נתן לידי הבחור דוד את החבילה שקיבל מאביו ומסר לו דרישת שלום ממנו. דוד נשאר עומד דום עד שנפטר ממנו המשגיח באמירת ״א גוטן״. מיד פנה לדרכו ומרוב פחד ויראה מהמשגיח שכח להביע את תודתו.

היה זה בשבוע פרשת כי תבא. בשעות הערב התכנסו הבחורים בני חו״ל לשיעור חומש אצל המשגיח, קרא רבי ירוחם בנעימות את כל הפרשה, החל מארמי אובד אבי, והקשה: מפני מה חייבה התורה את מביא הביכורים לספר את כל הפרשה הארוכה, מארמי אובד אבי, סיפור יציאת מצרים ובנין בית המקדש, וכל זה הוא מחמת הכרת הטוב להקב״ה להזכיר חסדי המקום, וכי לא די לו שהוכיח את הכרת הטוב שלו בכך שטרח והביא את ביכורי ראשית אדמתו אל הכהן? מדוע צריך עוד לפרט בפה את הכרת הטוב, ״אטו כי רוכלא ליחשיב וליזיל״? וכי צריכים ״צו רעדן ווי א אידענע״ [לפטפט כמו אשה]?

תירץ מרן המשגיח: אכן כן! כאשר מגיע הדבר להכרת הטוב ״דארף מען רעדן ווי א אידענע!״ [צריכים לפטפט כמו אשה].

והמשיך ואמר, לפעמים אני נתקל בבחור שעשיתי לו טובה, ורואה אני שהוא אסיר תודה כלפי. צורת פניו מעידה שהוא אסיר תודה, אולם הוא חושב לעצמו ״הרי אין זה מתאים לפטפט עם המשגיח כמו אשה״, ואני אומר כן! כשמגיע להכרת הטוב צריכים להאריך בהודאה ולפטפט כמו אשה.

מתוך הקדמת ספר ‘כתב יד’ להרה”ג ר’ יהודה דוב ב”ר דוד זופניק שליט”א

בשבילי הלכה

כי תבא

גרים בביכורים ושאר מצוות

ביכורים פ”א מ”ד גר מביא ואינו קורא שאין יכול לומר לאבותינו. ובפיהמ”ש פסק דקורא כיון דאברהם הוא אב המון גוים. (וע”ש בפהמ”ש משום שלמדם תורה, ועמש”כ במק”א). (וכן פסק בשו”ע נ”ג י”ט לענין שאומר אלקי אבותינו. וע”ע רמ”א מ”ו ד’ דלא יאמר שלא עשני גוי, וע’ באה”ט ומ”ב שם). (וע’ דרשות ח”ס לחנוכה ס”ו ע”ב בשם הרמב”ם באגרת דיכול לומר שעשה נסים לאבותינו, בחנוכה ופורים, והק’ דלא שייך כאן ענין אב המון גוים).

וכן הביאו תוס’ ב”ב פ”א ע”א מתוספתא, וטענו דא”א לגרוס כן, דמ”מ איך יאמר ארמי אובד אבי, וקאי על יעקב. ותי’ רמב”ן שם דגם יצחק ויעקב נחשבו אב המון גוים. (וצ”ל דאף דאמרו כי ביצחק יקרא לך זרע, ולא ישמעאל ועשו, היינו מדין זרע ממש אבל אינו ממעט שם זרע של גרים כמו שדרשו אב המון גוים).

וברמב”ם פ”ד מביכורים ה”ג פסק ג”כ מביא וקורא שנא’ לאברהם אב המון גוים… ולאברהם היתה השבועה תחילה שיירשו בניו את הארץ.        ובכס”מ פי’ סוף הרמב”ם, דאע”ג דנקראו גרים בני אברהם, מ”מ לא נטלו חלק כיון שהבטחת ה’ לבניו היה קודם שעשאו אב המון גוים.

ובשאג”א מ”ט לא ניחא בפירוש זה ע”ש. ולכן פי’ כוונת הרמב”ם, דאיך יאמר אשר נשבע לאבותינו, והרי רק אברהם נקרא אב המון גוים (וכעין קו’ תוס’ מארמי אובד אבי). וע”ז תי’ הרמב”ם דעיקר השבועה היה לאברהם מתחילה, וע”ז קאי אשר נשבע ה’ לאבותינו. וכ’ שם השאג”א דלפי”ז לא סבר הרמב”ם כרמב”ן.

וצ”ב א”כ איך יתרץ הרמב”ם קו’ הרמב”ן ותוס’ מארמי אובד אבי. ולהכס”מ י”ל דרמב”ם סבר כרמב”ן, אבל לשאג”א א”א לומר כן.

וע’ פניני הגרי”ז שס”א שרצה לתרץ דרמב”ם יפרש כרשב”ם ארמי אובד אבי, היינו אברהם ארמי היה אובד וגולה מארץ ארם. אך הק’ ע”ז מספהמ”צ מ”ע קל”ב שכ’ ומתחיל בענין יעקב אבינו, והיינו פרשת ארמי אובד אבי.

ויש להעיר עוד להשאג”א מהמרדכי פ”ק דמגילה והגה”מ פ”ח מתפלה, והובאו בב”י סי’ נ”ג, וע”ש במעשה בוירצבורג ומנעו גר להיות שץ, ורבינו יואל התיר, וכתב דלר’ יהודה בירושלמי דגר מביא וקורא ה”ה דיכול להתפלל ויאמר אלקינו ואלקי אבותינו. וכן פסק בשו”ע. ולפי השאג”א תיקשי דאף דאברהם נקרא אביו של גרים מ”מ יצחק ויעקב לא נקראו, ורק לענין ביכורים אמרו בירושלמי כיון דתולה על השבועה שנשבע מתחלה, אבל לענין תפלה עדיין קשה.

וכדעת המרדכי כתב בשו”ת הרמב”ם סי’ רצ”ג שהשיב לר’ עובדיה גר צדק דיכול לומר אלקינו ואלקי אבותינו כיון שאברהם הוא אב המון גוים. וקצת משמע ברמב”ם שם דלשון אלקי אבותינו קאי רק על אברהם, וא”כ א”ש דמה”ט מתיר להתפלל בלשון זה, מיהו לפי”ז קשה לפרש ברמב”ם בהל’ ביכורים כפי’ השאג”א.

״אני לדודי״

Maran Rosh Hayeshiva Hagaon Harav Aryeh Finkel, zt”l

עם זו יצרתי ‘לי’

״בראשית ברא אלקים את השמים ואת הארץ״ – בשביל התורה ובשביל ישראל שנקראו ראשית (רש״י בראשית א). זו היא המטרה של בריאת שמים וארץ וכל העולמות. ״אם לא בריתי יומם ולילה חוקות שמים וארץ לא שמתי״ (ירמיה לג, כה).

והנה מהי קבלת התורה, נאמר בתורה (ויקרא כ, כו) ״ואבדיל אתכם מן העמים להיות לי״. וכן נאמר (ישעיהו מג, כא) ״עם זו יצרתי לי תהלתי יספרו״, וההדגשה בפסוק היא יצרתי ‘לי’, וכמו שאומר הפסוק ״להיות לי״.

וצריך ביאור, מאחר שעוסקים אנו בתורה ומקיימים המצוות, מהו הענין הנוסף של ״להיות לי״.

‘אי יהבת לי לבך ועינך אנא ידע דאת לי’

והנה נאמר במשלי (כג, כו) ״תנה בני לבך לי ועיניך דרכי תצורנה״. ומבאר הירושלמי (ברכות פ״א, ה״ה);

ליבא ועינא תרין סרסורין דחטאה, דכתיב ״תנה בני לבך לי ועיניך דרכי תצרנה״, אמר הקב״ה ״אי יהבת לי לבך ועיניך אנא ידע דאת לי״.

והוא כמו שכתב רש״י (במדבר טו, לט); ‘עין רואה והלב חומד’. הלב חומד את מה שהעין רואה, ואם העין רואה טוב הלב חומד טוב, ואם העין רואה רע הלב חומד רע. ולכן העיניים והלב הם סרסורי החטא, כי הם המושכים את האדם לחטאים. ועל כך אומר הקב״ה: ‘אי יהבת לי לבך ועינך אנא ידע דאת לי’ – אם נותן אתה לי את לבך ועיניך, אני יודע שאתה שלי.

זהו הכלל, וזה כל האדם, אם העיניים פונות אל העוה״ז, אומר הקב״ה אין אתה שלי, שהרי אנו יודעים מהו העוה״ז – עולם השקר, עולם שמולך בו מלך זקן וכסיל, וכמו שכתב הר״א אבן עזרא (במדבר ו, ז); ‘כי כל בני אדם עבדי תאות העולם’, ורוצים לחיות כפי רצונם, איש הישר בעיניו יעשה, וזהו הרע המוחלט המוביל לשאול ולאבדון.

ולכן, אם העיניים נמצאות בחוץ, אומר הקב״ה, אין אתה שלי, שהרי שייך הוא למרכבה הטמאה של השטן והיצה״ר, כי אם העיניים ברשותו – גם הלב שלו. ולעומת זאת, אם העיניים רואות רק בית המדרש ומקומות המובדלים מן העמים, אזי גם הלב חומד זאת, ו’אנא ידע דאת דילי’.

וזהו – עם זו ״יצרתי לי״, ואבדיל אתכם מן העמים – ״להיות לי״, כאשר אנו מוסרים את העיניים והלב לקב״ה.

תנה בני לבך לי

והנה, מהי נתינת העיניים, יש להבין בפשטות, לשמור את העיניים שיראו רק דברי קדושה וטהרה, אך מהי נתינת הלב;

מבאר רבינו יונה במשלי (שם); ״הלב הוא החפץ והתאוה״. הלב זהו הרצון והתשוקה. ובכל אדם הרצון הוא הנפש ועיקר החיים, והשאלה היא אל מה הוא מתאווה;

ואכן טבעו של אדם שרוצה את מה שרואה. ומי שנמצא בעוה״ז ולא קיבל את התורה, מתאווה לעשות הישר ‘בעיניו’, וזהו היצה״ר ושלוחיו עם המרכבה הטמאה של השטן, המובילים אותו לאבדון.

אולם אנו שקבלנו את התורה, כאשר רואים אנו את התורה ושמים אותה על ליבנו, מתאווים אל הקב״ה, וכמו שאמרו חז״ל (רש״י דברים ו, ו) בפסוק ״ואהבת את ה’ אלקיך״;

ומהו האהבה – ״והיו הדברים האלה״, שמתוך כך אתה מכיר בהקב״ה ומדבק בדרכיו.

בתורה רואה אתה את הקב״ה, ראיית הלב וראיית השכל, ומתוך כך חפץ אתה לידבק בו.

והנה במסילת ישרים (פ״ז) כתב;

ואמנם כבר ידעת, שהנרצה יותר בעבודת הבורא יתברך שמו, הוא חפץ הלב ותשוקת הנשמה. והוא מה שדוד המלך מתהלל בחלקו הטוב ואומר (תהלים מב) ״כאיל תערוג על אפיקי מים כן נפשי תערוג אליך אלקים, צמאה נפשי לאלקים לא-ל חי מתי אבוא ואראה פני אלקים״ וכו’,  (שם סג) ״צמאה לך נפשי כמה לך בשרי״.

הרי מבואר, כי הערגה והצמאון – זה מה שנרצה בעבודת ה’. ואם ח״ו לא נותנים לקב״ה את הלב והעיניים, ואף שלומד ומתפלל אך אין לו את הצמאון והתשוקה והערגה הזאת, על זה אמר הנביא (ישעיה כט, יג) ״בפיו ובשפתיו כבדוני ולבו רחק ממני״, כיון שעיקר רצונו של הקב״ה הוא לבו של האדם, ‘רחמנא לבא בעי’.

הבא ליטהר מסייעין בידו

ואמנם ״בכל לבבך״ שלא תהא בלב שום אהבה אחרת חוץ מאהבת ה’, דבר זה רחוק מאד מאתנו, ואין הכוונה שנהפך בבת אחת להיות במדריגה גדולה זו, אולם מאחר שהתורה מצווה זאת על כל אחד מישראל, הרי כל אחד מחויב להשתדל להגיע לדרגה זו.

והנה כתב הרמב״ן בפרשת התשובה (דברים ל, ו);

״ומל ה’ אלקיך את לבבך ואת לבב זרעך לאהבה את ה’״ – זהו שאמרו הבא ליטהר מסייעין בידו.

הרי כי אמנם בטבע האדם אין בידו להגיע למדריגה זו של אהבת ה’ ותשובה מאהבה, ואין בכוחו אלא לשוב מיראת העונש, שזה יכול כל אחד להשיג, אפילו עבדים וקטנים, וכך גם צריך כל אדם להתחיל את תשובתו. אולם לאחר שעשה האדם את כל מה שבכוחו לעשות, ‘הבא ליטהר מסייעין בידו’, וימול ה’ את לבבו להשיג אהבת ה’ ולהגיע לתשובה מאהבה.

אני לדודי

וזהו ענינו של אלול – ״אני לדודי״ ודודי לי – לפנות לקב״ה ולהיות אליו, לתת לו את הלב והעיניים, ולערוג ולהשתוקק אליו.

ומן השמים יסייעוהו לזה במיוחד בחודש אלול, כמו שכתב בעל הטורים (דברים ל, ו); ומל ה’ ״את לבבך ואת לבב זרעך״ – ר״ת אלול.

כמים הפנים לפנים

והנה נאמר במשלי (כז, יט); ״כמים הפנים לפנים כן לב האדם לאדם״. ופירש הגר״א שם;

כמו המים שמראין פני האדם כפי שמראה עצמו, אם יעקם פניו גם המים יתראו כן. ״כן לב האדם לאדם״ – אם לבו טוב לאדם, אותו אדם הוא ג״כ טוב עמו אף שאינו יודע לבו.

…וכמו שהאדם דבק להשי״ת, כן הקב״ה דבק בו. וכמו שנאמר (יחזקאל א) ״ועל… הכסא דמות כמראה אדם״, וכן כל הנביאים ראו בדמות אדם, לפי שהם אדם לכן מראה עצמו להם בדמות אדם.

ועומק הפשט בזה הוא, כי לפי רמת ה’אדם’ של הנביא, כך נגלה אליו הקב״ה בדמותו – דמות אדם. וזהו כפי הצלם אלקים שלו – עד כמה דבק הוא בדרכי הקב״ה.

וככל שהאדם גדול יותר, כן שיעור ההתגלות גבוה יותר, וזה תלוי בדרגת הלב – ״כן לב האדם לאדם״ – והיאך שהלב נראה – כך מראה לו הקב״ה.

וככל שהלב מרגיש ומאמין בנועם ואהבת ה’, וכמו שנאמר (מלאכי א, ב) ״אהבתי אתכם אמר ה’״, וכמו שמברכים – ‘אוהב את עמו ישראל’, כך מתעלה באהבה, וכך מתגלה הקב״ה אליו באהבה.

[והמליצו על כך – ״אני לדודי ודודי לי״; כפי השיעור של ‘אני לדודי’ כן ‘דודי לי’].

אמנם כנגד זה העמיד הקב״ה עולם שהיצר שולט בו, ובכך נבחן האדם למי הוא שייך, כמה לב נותן להקב״ה וכמה לב לעולם הזה. וככל שהאדם מעמיד עצמו להיות – ״עם זו יצרתי לי״, בכל לבבו ובכל נפשו, כך אהבת ה’ לישראל.

ישראל אשר בך אתפאר

״ויאמר לי עבדי אתה ישראל אשר בך אתפאר״ (ישעיה מט, ג), אדם זה הקב״ה מתפאר בו בכל העולמות, ראו בריה שבראתי בעולמי! בעולם שכולו שקר ורע, חושך ואפילה, רואה הוא את מקור החיים הטוב והנצחי, זה בני אשר אהבתי, להיות לי.

עליו הקב״ה קורא ואומר למלאכים ‘ראו בריה שבראתי בעולמי’. אתם שאמרתם מתחילה, שלא יברא אדם, שכולו שקר מחלוקת וקטטה ורוצה רק את עצמו, אולם ראו זה העוסק בתורה, ונותן לי את עיניו ולבו, אדם זה שלי הוא.

עבודת ימי האלול

זוהי עבודתנו בימי חודש אלול, להשתדל להדבק באהבת ה’, ואף שמחמת הקשר האדוק לעולם הזה נדמה כי רחוקים אנו מכך, וליבנו רחק ממנו יתברך, וכל תאוותינו ורצונותינו הם להנאות ותענוגות עוה״ז, אך הרי משתדלים אנו ללמוד תורה, ומתוך כך להכיר את הקב״ה ולהתקרב אליו, לתת לו את הלב והעיניים ולשמור עליהם מכל משמר, כדי שהלב יהיה לקב״ה. וכאשר ניתן את העיניים לקב״ה, הוא יכריז עלינו – ‘אנא ידע דאת דילי’.

בימי אלול, אם נתחזק בתורה ובמצוות אפילו מיראת העונש ועל מנת לקבל שכר, אף שזה נחשב שלא לשמה ומדריגה קטנה היא, אך על ידי זה נקבל סייעתא דשמיא מיוחדת של ״ומל ה’ אלקיך את לבבך״ כמו שכתב הרמב״ן, ונגיע לאהבת ה’, לחפץ הלב ולתשוקת הנשמה, שזה הנרצה בעבודת ה’. שהרי הקב״ה אינו חפץ בעבודת הפה והשפתיים, אלא כאשר נובעים הם מן הלב, מתוך אהבה לקב״ה שאוהב אותנו ללא גבול.

נזכה כולנו, בזכות בני התורה, שהקב״ה ישפיע עלינו אהבתו, וכמים הפנים לפנים, נזכה לחיים טובים וגאולת עולמים, לנו ולכל ישראל, אמן.

מתוך הספר החדש ‘הר יראה’ על אלול ומים נוראים

ניתן להשיג בחנויות הספרים

‫‪Parsha‬‬ ‫‪Preview

Harav Hagaon Yaakov Moshe Katz Shlita

Yes, Your Actions Count!

Parashas Ki Savo

Harav Hagaon Yaakov Moshe Katz Shlita

 

Parashas Ki Savo is always read before Rosh Hashanah. There are various reasons for this, one of which is that Parashas Ki Savo contains the brachos and klalos – the brachos if we listen to Hashem and the klalos if we do not listen and we do aveiros.

I believe this is an important lesson for us before Rosh Hashanah. Deep down, many feel that their actions make no difference: Who am I, anyway? What difference do my words, my thoughts, my actions make? Therefore, when we come to Rosh Hashanah we don’t feel such an urgency to improve and chap arein as many mitzvos as we can: “I’m not such a tzaddik anyway, so what difference does a little mitzvah here or there make?”

This parashah teaches us a very powerful lesson, one that is important for us to take note of at least once a year and not run away from. And that lesson is that your actions affect your future: Your mitzvos bring brachos and good things, and chas v’shalom when a person does the opposite it brings bad things, whether right away, or in twenty years, or after 120. Our actions have major ramifications.

On one hand, this idea confers great responsibility on us, but on the other hand it can empower us tremendously in our avodas Hashem.

Every day, we accept ol malchus Shomayim upon ourselves in Krias Shema, and right after Krias Shema we say:

וְהָיָה אִם שָׁמֹעַ תִּשְׁמְעוּ… הִשָּׁמְרוּ לָכֶם פֶּן יִפְתֶּה לְבַבְכֶם וְסַרְתֶּם וַעֲבַדְתֶּם אֱלֹהִים אֲחֵרִים וְהִשְׁתַּחֲוִיתֶם לָהֶם. וְחָרָה אַף ה’ בָּכֶם…

In our times, we don’t relate to rain being withheld, but we certainly can relate to the concept of din and the idea of וְחָרָה אַף ה’ בָּכֶם. When Hashem looks at us with charon af the tzaros and klalos that could happen are not simple. On the other hand, when Hakadosh Baruch Hu is happy with us, He showers us with tremendous brachos and siyatta d’Shmaya. Part of kabbalas ol malchus Shomayim is feeling that we’re dependent on Hashem, and knowing that when we listen to Him we’ll have it good but when we don’t listen to Him, chas v’shalom, it’s not good. When we learn Torah it’s good, and when we don’t learn, chas v’shalom, it’s not good. That’s the depth of kabbalas ol malchus Shomayim: realizing to what extent we’re dependent on Hashem and on keeping His mitzvos.

This mindset makes it a different Rosh Hashanah!

The Threat is the Opportunity

There’s place for a person to daven for Hashem’s rachamim, but that’s not the main avodah. The main avodah is that we should come into Rosh Hashanah and improve. Aseres Yemei Teshuvah are days of spiritual growth and improvement, and the first step in that growth is to realize that our actions make a difference. Our actions are important, our actions can change, and our actions can make things better – or, chas v’shalom, worse: רְאֵה אָנֹכִי נֹתֵן לִפְנֵיכֶם הַיּוֹם בְּרָכָה וּקְלָלָה.

Strengthening ourselves in Torah and mitzvos means more good and more brachah, and the opposite is true as well. In galus, especially in our generation when people believe in freedom and democracy, there is a tendency to shake off responsibility, and it’s therefore very hard for us to feel this. But with avodah and contemplation we can really start feeling it, and it could really inspire us and help us live on a different and higher level.

Klal Yisrael has experienced many tzaros over the generations in different times and places; every family has its stories. We’ve seen din; we’ve seen things that are not so pleasant, both in earlier generations and in our times. And we have to believe that our actions and our words do make a difference.

By way of illustration, imagine that someone has horrible things to say about another person: he’s cruel, he’s crazy, his middos are terrible. Then, he gets a phone call from someone who wants to find out about this person for a shidduch. All of a sudden, his tune changes. “Oh, you’re asking for a shidduch? He’s such a nice person, a tzaddik’l, he always has a smile on his face….”

What happened? What changed?

The answer is simple: when the person is just talking, not about a shidduch, he doesn’t feel a sense of responsibility. But when he’s talking about a shidduch he knows it’s a responsibility! “What? I’m going to break a shidduch? That would be terrible!”

But when you speak lashon hara about a person, that’s not an achrayus? What happened to שֹׁמֵר פִּיו וּלְשׁוֹנוֹ שֹׁמֵר מִצָּרוֹת נַפְשׁוֹ? We know of all the sicknesses and tzaros that come from speaking lashon hara and from not treating other Yidden with proper respect – especially if they are talmidei chachamim or bnei Torah. When we speak about something other than a shidduch, that’s not a responsibility?

“But it was just words!” you might say. “I was just talking to my friend, I was just talking to my wife.”

We have responsibility to Hashem regarding all of our words! That’s the powerful lesson of the brachos and the klalos.

Recognizing the Good

The word yetzer – as in yetzer tov and yetzer hara – comes from the word yetzirah, creation. The yetzer tov creates a future of tov, and the yetzer hara wants to create a future of ra.

The Gemara (Bava Basra 16) teaches: הוא שטן הוא יצר הרע הוא מלאך המות. The yetzer hara has three jobs: As the yetzer hara, he causes a person to do aveiros. As the Satan, he goes up and prosecutes before Hashem against the person and urges that he be punished. And as the malach hamaves, he carries out the punishment.

How, wonders the Maharal, can one malach have three different jobs? We know that a malach is given only one mission!

The Maharal explains that these three jobs are really all one and the same. The yetzer hara that causes a person to sin is the very same force that brings punishment and death upon a person. About the yetzer hara the passuk says: צוֹפֶה רָשָׁע לַצַּדִּיק וּמְבַקֵּשׁ לַהֲמִיתוֹ – he’s trying to kill every person. We are each in the midst of that battle every single day, as the Mesilas Yesharim teaches that every situation we face is a nisayon.

The yetzer hara is trying to create bad for us, while the yetzer tov is trying to create good for us. Our avodah is to choose Torah, to choose life: וְאַתֶּם הַדְּבֵקִים בַּה’ אֱלֹקֵיכֶם חַיִּים כֻּלְּכֶם הַיּוֹם.

This teaches us a lesson for life: mitzvos are brachos! When you look at a mitzvah, say, “Thank you, Hashem! I’m doing a brachah!” And when a person chas v’shalom does an aveirah, he should say, “Oy, I did something terrible!”

Throughout the year, it’s a bit hard to think about this, but it’s not as hard as we think. Don’t be scared to be scared, because it’s not depressing – it can be very inspiring if you think about the right way.

If we have done things in the past that are wrong, there’s always teshuvah: we can improve, we can grow, we can change, and we don’t have to be depressed. We can be very inspired and live life with empowerment and strength. We have to stand up for what’s right, because this is what’s good: רְאֵה אָנֹכִי נֹתֵן לִפְנֵיכֶם הַיּוֹם בְּרָכָה וּקְלָלָה. Every day of our lives, we have to make the decision of brachah and not, chas v’shalom, the opposite.

The klalos come when we don’t recognize the good that lies in all the mitzvos: תַּחַת אֲשֶׁר לֹא עָבַדְתָּ אֶת ה’ אֱלֹקֶיךָ בְּשִׂמְחָה. When it’s hard for people to do mitzvos or learn Torah, it’s because they don’t see the brachah and the good in it. To the extent that we see the brachah and the good and we strengthen ourselves, we’ll be zocheh to grow and receive all the brachos.

Hashem should inscribe us in the sefer hazechuyos and help us to do teshuvah sheleimah. May we have the wisdom to realize what’s really good for us and what’s really going to bring us brachah in our lives, and to stay away from what doesn’t bring brachah. Through that, we should all be zocheh to a year filled with Hashem’s brachos. Hashem should wipe away all the bad gezeiros and klalos, and bring all of Klal Yisrael only brachos and good forever.

  • SEARCH BY PARSHA

  • ‫‪SE‬‬ARCH‬‬ ‫‪BY‬‬ ‫‪R‬‫‪ABBONIM‬‬