DevarimKi Savo

דברי רבותינו

Maran Hamashgiach Hagaon Harav Yechezkel Levinshtein, zt”l

והיה אם לא תשמע בקול ה’ אלקיך (כח,טו)
אמר מרן המשגיח הגאון הרב יחזקאל לוינשטיין זצללה”ה: פלא הוא שכאשר מתעורר באדם ספק על בריאותו ל”ע, הרי שדורש הוא ברופאים ומוציא ממונו וכוחו לברר את מצבו, אך בהתקרב ימי הדין שבהם נגזר על בריאותו של האדם ועל חייו אין הוא מתעורר מכך וצריך לעמול עמל רב כדי לעורר נפשו.

אלא שהאדם נברא באופן ש”אדם לעמל יולד”, שכל עניין רוחני יבוא לו רק בעמל ויגיעה, וכמש”א חז”ל “לא יגעת ומצאת, אל תאמין”. עבודת האדם היא לעורר את ליבו ולהעלות בזכרונו את ההפרעות שעבר בשנה החולפת ועי”ז לעורר את ליבו לכך שבימי הדין תגזר עליו שנה טובה ללא כל הפרעות אלו.

המחשבה שמפריעה לעבודה זו היא שהקב”ה ותרן. אך ע”י שיתבונן האדם בתוכחה שבפרשה יראה באופן מוחשי שהכל ניתן מבורא העולם נותן התורה. שהרי מי יכול לומר דברים נוראים כאלה? רק מי שיכול להוציאם לפועל! כפי שאכן במשך הדורות התקיימו הקללות ה”י.

כאן רואים אנו את חומר המשפט. התבוננות זו מבטלת את המחשבות כי הקב”ה ותרן, כי “עז מלך משפט אהב”. אין המשפט ניתן לביטול.

אך עלינו לדעת כי הקב”ה הבטיחנו “ואתה תמשול בו”, האדם יכול לשלוט על יצרו הרע. ע”י שידרוש את ה’ ולא ינוח ולא ישקוט מהמלחמה עם יצרו, ילמד מוסר ויעורר את לבבו יזכה לעמוד בדין ולהכתב ולהיחתם לשנה טובה.

דברי הימים

Maran Hamashgiach Hagaon Harav Yechezkel Levinshtein, zt”l

מתוך הספר “נס ההצלה של ישיבת מיר” שנכתב ע”י תלמיד הישיבה הגאון רבי אלחנן יוסף הרצמן זצ”ל המתאר את חודש אלול בשנחאי בימי סוף מלחמת העולם השניה:

לאחר כניעת יפן
אלול תש”ה. המאורעות שקרו רק זה עתה: הטלת פצצות האטום על יפן, כניעתה, כיבוש שנחאי בידי צבא סין הלאומנית. האפשרויות שלנו עתה עם סיום המלחמה, באופן טבעי יכלו לעורר התעניינות מסויימת.

המשגיח, מרן המשגיח הגאון הרב יחזקאל לוינשטיין זצללה”ה, שראה בכך הפרעה במצב העבודה של אלול המקובל בישיבה, יצא בדברים חוצבי להבות אש להסיח את הדעת מכל עניין צדדי ולעבוד בתורה ויראת שמים בלי כל היסח הדעת כלשהוא כבתקופת אלול של שנים עברו.

הוא הוסיף בדרישתו: איך יתכן שלאחר שנעשו לנו ניסים גלויים לאין ספור במשך כל המלחמה, נוריד דוקא כעת באלול את מתח עבודת ה’ המקובל בישיבה, הלא להיפך צריך להיות, כי כל זה מחייב התעלות נוספת עוד יותר.

ואכן כך היה, למרות הניסיונות הללו שהיו לגמרי לא קלים, היו ימי אלול תש”ה והימים הנוראים של שנת תש”ו בעבודה מאומצת ומחושמלת שאין לתאר.

בשבילי הלכה

Harav Hagaon Meir Tzvi Shpitzer Shlita

קריאת התוכחה

ע’ רמ”א נ”ג י”ט בשם או”ז מי שהוא שונא לש”ץ לא יעלה לס”ת כשקורא התוכחה. וע’ ד”מ קל”ט א’ בשם מהרי”ל דבקריאת תוכחה של משנה תורה שנאמרה בלשון יחיד יש לחוש לקרות בהן ולכן נוהגים לקרות בהן מי שירצה אבל בתוכחה דאם בחקתי אין לחוש והמנהג לקרות ג”כ שם מי שירצה.

וע’ מ”ב תכ”ח י”ז וז”ל מהרי”ל הקפיד על מי שעלה לתוכחה דדוקא השמש ששוכרין אותו לזה אין קפידא וכו’ ובהרבה מקומות נוהגין שהש”ץ הקורא בעצמו עולה ונכון הוא ואפילו אם הוא כהן יכול לקרות וכו’ עכ”ל. וע”ש עוד בב”ה דמה שנוהגין שהקורא בעצמו עולה הוא עצה דלא ליתי לאנצויי, (ומשמע שאם ירצה מישהו לעלות הרשות בידו, אבל במ”ב הביא ממהרי”ל דמשמע שהקפיד דדוקא השמש ששוכרין אותו יעלה). (ובמ”ב משמע הטעם שאין קוראים לאיש הוא מחשש שלא יעלה ובזה יש קללה שיתקצרו ימיו).

וע”ע מנחת אלעזר ח”א ס”ו שהמנהג שהקורא עולה (וכ”כ המ”ב). והביא שם שהאריז”ל היה עולה לתוכחות. והביא כן ממג”א תכ”ח ח’ בשם כנה”ג דמנהג ספרד שהחכם עולה.

(וע”ש באריכות במה שנהגו באיזה מקומות שאין מברכים על התוכחות, ומשיג ע”ז, והביא ממחנה חיים שמיישב המנהג כי השמש אינו קורא לעולה זה ותמה עליו וכי הברכה תולה בקריאת השמש.

וע’ הר הכרמל י”ב ושו”מ מהדו”ה ט’ דיש שקוראים בלי עולה ובלי ברכה, וע’ האלף לך שלמה נ”ט ומנחת אלעזר ח”א ס”ו נגד זה.

וע’ מחנה חיים ח”ג או”ח ט”ז שבמונקטש היו קורין פ’ התוכחה בלי עולה כלל. (וע”ש מעשה במי שעלה בעצמו ואמר כי הוא היה בעל עבירה כי הניח הס”ת בלי עולה והיה בזיון).

וע”ע שו”מ ח”ג קע”ז במי ששוכרים אותו לעלות לתוכחה אם יש בזה שכר שבת. ובמ”ב הנ”ל כתב לקרות להשמש ששוכרין אותו לזה, ולכא’ כוונתו שהוא השמש כל השנה אלא שוכרים אותו גם לזה, וא”כ אין בזה שכר שבת.

וע’ ב”ה תכ”ח ד”ה בפסקים, נגד אלו שאין רוצים לעלות לתוכחה, וכמו מי שמכסה עיניו שלא יראה המכשול ברה”ר.

וע’ לקט יושר עמ’ 55 א’ מן הבחורים רצה לעלות ולא הניחו הגאון ושלח אחר זקן אחר שהיה בבהכ”נ של הקהל, וקרא אותו זקן וכו’ ואחר כך אמר לו מי שברך פלוני בר פלוני בעבור שקיבל עליו תוכחת התורה, בשכר זה יצילהו הקב”ה וכו’.

וע’ ס”ח תשס”ו לא יקראו ת”ח לתוכחה מחשש שיתקיים מה שאמר. וע”ש ס”ח תשס”ח שלא יחשוב הקורא על העולה, ומובא במג”א, ומשמע דאם חושב יתקיים

ארך אפים

Maran Hamashgiach Hagaon Harav Chaim Zev Finkel, zt”l

״וידעת כי ה’ אלקיך הוא האלקים האל הנאמן שומר הברית והחסד לאוהביו ולשומרי מצותיו לאלף דור. ומשלם לשונאיו אל פניו להאבידו לא יאחר לשונאו אל פניו ישלם לו״. (דברים ז,ט—י).

וכתב הרמב״ן: ״ועוד תדע וכו׳ והוא שומר הברית והחסד לאוהביו ולשומרי מצותיו יראי שמו לאלף דור בזרעם, כאשר שמר לך ברית אבותיך. ותדע כי הוא משלם לשונאיו גמול רשעם אל פני כל אחד מהם להאבידו כאשר האביד את המצרים ולא אחר להם. והמדה הזאת אשר הזכיר אמת לעולם, אעפ״י שיש רשע מאריך ברעתו לא יהי׳ לו כך רק מפני המדה הזאת הנזכרת שהוא שומר החסד, והנה עשה שום טובה שצריך לשלם לו. וכו׳ וכמו שאמרו: אמר ר׳ מיאשיה מפני שלשה דברים הקב״ה מאריך אפיים לרשעים בעוה״ז, שמא יעשו תשובה, או עשו מצות שהקב״ה ישלם שכרן לעוה״ז, או שמא יצאו מהן צדיקים, וכו׳ וכל אלו אינם בכלל שונאיו עכ״ל.

שתי מדות ישנן, או שנכלל ב״אוהביו ושומרי מצותיו״, ואז מדת הקב״ה ״שומר הברית והחסד״. או ח״ו בכלל ״שונאיו״, ואז המדה ״להאבידו״. וחידש הרמב״ן שאפי׳ רשע גמור שלא עשה טוב מימיו חוץ מפעם אחת בלבד, יצא מכלל ״שונאיו״ ונכנס בכלל ״אוהביו״ והקב״ה שומר לו את הברית והחסד ומשלם שכרו.

ואפי׳ רשע שכל ימיו שרשרת מעשי רצח ואכזריות מאין כמותם, ופעם אחת ויחידה עשה מצוה קלה שלא הבחין בה אדם, ואולי אף הוא עצמו לא הרגיש בעשייתה, כנבוכדנצר הרשע שבזכות ד׳ פסיעות שפסע זכה להיות מלך על כל העולם (סנהדרין צו), שמר לו הקב״ה חסד פסיעותיו שעל ידן יצא נבוכדנצר הרשע מכלל ״שונאיו״ של הקב״ה.

זו היא מדת ״ארך אפיים״ שבי”ג מדות החסד, שעלי׳ אמרו ״ארך אפיים״ לצדיקים ולרשעים. כדאיתא בסנהדרין (קיא) ״תניא, כשעלה משה למרום מצאו להקב״ה שיושב וכותב “ארך אפים”, אמר לפניו: רבש”ע ארך אפים לצדיקים, א”ל: אף לרשעים. אמר לו: רשעים יאבדו!״

אדון הנביאים, רועה צאן הקב״ה, לבו אינו שלם עם ״ארך אפים״ לרשעים, זה לא כשורה בעיניו. וז”ל חז״ל (פסיקתא דר״ב פסקא כו) ״אמר ר’ יצחק: על הכל הודה משה חוץ מדבר אחד, אמר משה לפני הקב״ה: רבון העולמים, אדם חוטא לפניך ואתה מאריך לו, הוי גובה ממנו מיד! אמר לו הקב״ה: חייך שתצטרך לה״.

ומה קושי הי’ בדבר? מה איכפת לו למשה אם גם הרשעים נהנים מחסדו של הקב״ה, ההייתה עינו הטובה צרה בהם? ח״ו! אלא היא הנותנת, אילו היתה מדת ארך אפים לרשעים לחובתם, ולו היתה לתכלית האבידם מארץ החיים, לא היתה בזה פליאה ובהדי כבשי דרחמנא למה לך? אבל לא כן היא, זו מדת חסד. אותו ״ארך אפים״ לצדיקים כלרשעים. והנה ״לצדיקים״ שפיר, שמתוך שאין משתלמין שכרן בעוה״ז הם נשכרים אלף מונים, שמוצאים שולחנם שלם בעוה״ב, ואם היו מקבלים שכר בעוה״ז, הי׳ נחסר חלקם בעולם הנצח, או שהי׳ נשאר בהם פגם כלשהו ח״ו שהיו צריכים למרקו בגיהנם. כל זה נמנע מהם בחסד שמחליף להם הי”ת צער נצחי בצער חולף, ו״יפה שעה אחת של קורת רוח בעוה״ב מכל חיי העוה״ז״. כדאי הוא להם חסד והנאה לאין קץ. אבל ״ארך אפים״ לרשעים, שמאריך להם ״פנים זעומות” וממתין להם מחרון אפו לשלם פורענותם בעוה״ב, ורגע אחד של יסורים בגיהנם קשה מכל יסורי איוב שבעים שנה כמ״ש הרמב״ן, מה חסד יש כאן? איפה חשבון החסד? הוא הדבר הקשה ש״לא הודה עליו משה״.

התשובה היא, אמרו בתוס’ (עירובין כב. ד״ה ארך). ״ארך אפים לצדיקים ולרשעים, אפים שוחקות מאריך לצדיקים עד לעתיד, וזעומות לרשעים ומאחר פורענותם לעוה״ב, וגם זה לטובה, שיש להם שהות לחזור בתשובה כדמשמע בחלק דהוי נמי לטובה״ עכ״ל.

טובה גדולה היא, שכן ״חיים״ הם מקבלים, ו״מי אשר יחובר אל כל החיים יש בטחון״, אפשרות תיקון ניתנת להם, פתח תקוה והצלה. החיים הם החסד הגדול ביותר, ולא רק בשעה שעושין מצוות או תשובה שהיא שעה יפה מכל חיי העוה״ב, אלא האפשרות הטמונה בחיי העוה״ז לזכות לחיי עולם היא המחתימה כל שעה בחיי העוה״ז בחותם של “חסד עולם״.

ולא זו בלבד, אלא כל העולם שנברא בחסד דכתי׳ ״עולם חסד יבנה״ נברא בשביל כל אחד, בין צדיק בין רשע. כל אחד חייב לומר ״בשבילי נברא העולם״. ולא שנברא פעם, אלא כל יום ויום הבריאה מתחדשת בשבילו. ״המחדש בטובו בכל יום תמיד מעשי בראשית״ למען הרשעים כלמען הצדיקים.

כשם שהעה”ז חסד לצדיקים העוסקים בתורה ובמצוות, כך הוא חסד לרשעים, כי גם בידם לשוב ולזכות. כדאי הדבר ליצור ולחדש עולם מלא, וכדאי הוא ליברא בעשרה מאמרות למען הרשעים, אף שע״י כן אפשרית תוצאה של ״ליפרע מן הרשעים שמאבדין את העולם שנברא בעשרה מאמרות״, אך זאת גורם האדם לעצמו ואשמו בראשו, הקב״ה עושה עמו רק חסד.

גם התורה ניתנה לכל יחיד, לכל ישראל יש חלק המיוחד לו בתורה. מה חלקו? מה שיכול להשיג בה. ברור שאם אינו לומד ולא מקיים נוח לו שלא קיבלה משקיבלה. אך כל עוד שמחובר אל החיים ובידו לשוב לתורה החסד קיים.

אלול ועשרת ימי תשובה עתים הם שקבען הקב״ה, מקור החסד והרחמים, לימי התקרבות בינו לבנ”י. לכולם! בין לצדיק גמור, בין לבינוני או לרשע גמור, מדה אחת לכולם. מלבד זאת שמאריך הקב״ה אפים לרשעים, מתקרב אליהם בחסד וברחמים. וכולן בכלל! חוץ מזה שנוהגת בו המדה — ״ומשלם לשונאיו אל פניו להאבידו״, זה שלא נמצא בו טוב מימיו, גם לא תקוה שישוב ולא צדיק שיצא מחלציו, שאם יש בו אחת משלש הללו אינו בכלל ״שונאיו״ אלא בכלל ״אוהביו ושומרי מצותיו״, כמש”כ הרמב״ן. והרשע הלז שבאמת כולו פשע ורשע ואין תקוה לאחריתו, בכהאי גונא ״להאבידו״, זה החסד היחידי שנותר עבורו.

אמרו חז״ל (ר״ה טז:) ״אמר ר׳ כרוספדאי אמר ר׳ יוחנן: ג’ ספרים נפתחים בר״ה, אחד של רשעים גמורים ואחד של צדיקים גמורים ואחד של בינונים. צדיקים גמורים נכתבין ונחתמין לאלתר לחיים, רשעים גמורים נכתבין ונחתמין לאלתר למיתה, בינונין תלויין ועומדין מר״ה ועד יוהכ״פ״.

וכתב הרמב״ן (ריש שער הגמול): זה שאמרו צדיקים שנכתבים לחיים ורשעים שנכתבין למיתה, לא צדיקים שאין להם עונות, ולא רשעים שאין להם זכיות, שכמה צדיקים מתים לאלתר וכמה רשעים מאריכים ימים בשלוה, וכתוב צווח שיש צדיקים שמגיע אליהם כמעשה הרשעים. אלא כך היא המדה, וכשהצדיק שהוא צדיק גמור זוכה לחיים וכן הרשע שדינו נותן לו לשלם שכר טוב בעוה״ז על מעשה הטוב שעשה נכתב ונחתם לחיים. כלומר: פוסקין לו חיים ושלום בעושר ונכסים וכבוד. נמצא זה צדיק גמור בדינו, והרשע שהוא רשע גמור מכל צד נחתם לאלתר למיתה, וכן בעל מעשה הטוב שנכשל בעבירה אחת בלבד ונכתב בר״ה למיתה וכו׳. ונמצא זה רשע גמור בדינו עכ״ל.

צדיקים ורשעים אלו לא צדיקים ורשעים ממש, אלא אלו שהדין נותן לשלם שכרם ולהאריך חייהם, ואף הרשע היותר גדול, הוא מהצדיקים הגמורים בדין זה. וכן איפכא, אפילו הצדיק הגמור אם נכשל בעבירה אחת ונידון למיתה ח״ו, נקרא כאן רשע גמור.

ולפי האמור ש״מפני שלשה דברים הקב״ה מאריך אפים לרשעים בעוה״ז״, הרי אם יש תקוה שיחזור בתשובה, הוא נכתב ונחתם בספרן של צדיקים גמורים, לאלתר לחיים. ואף הרשע המאריך ברעתו ומוסיף כל שעה על פשעיו, מ״מ כל עוד יש תקוה שישוב הרי זה ״צדיק גמור״. ״כי טוב לכלב החי מהאריה המת״ – טוב לו לרשע החי. ומה נורא מה שאמרו (קהלת רבה ז טו) ״כל זמן שאדם חי הקב״ה מצפה לו לתשובה. מת, אבדה תקותו. שנאמר ״במות אדם רשע תאבד תקוה״. כל חייו של הרשע כביכול יש תקוה למעלה, הקב״ה חפץ ומיחל לתשובתו, וכותבו משום כך בספרן של צדיקים גמורים לחיים. ובמות הרשע אבדה כביכול תקותו.

זאת ועוד, אפי׳ אין תקוה שישוב ושמץ טוב אין בו, אם יש תקוה שיצאו ממנו בנים צדיקים חסד הקב״ה עליו לכותבו בספרן של צדיקים גמורים.

״שכן מצינו, האריך פנים לאחז ויצא ממנו חזקיה, עם אמון יצא ממנו יאשיהו, שמעי יצא ממנו מרדכי״ (שם), עם כל אלו האריך הקב״ה פניו ונתן להם חיים שלא היו ראויים להם אך ורק בגלל הבנים הצדיקים שעתידים לצאת מהם. בא וראה שלא ב״חיים״ סתם זכו, אלא ב”נצח״. שהרי יש חלק לאחז בעוה״ב בזכות חזקיהו, ולאמון בזכות יאשיהו. כדאי׳ בסנהדרין (קד.) ״מפני מה לא מנו את אמון (באלו שאין להם חלק לעוה״ב), מפני כבודו של יאשיהו וכו’ ברא מזכה אבא! השתא דאתית להכי, אחז נמי לא אימני משום כבודו של חזקיהו״. נמצא שע״י מדת ״ארך אפים” זכו לעוה״ב לנצח נצחים.

ופשר דבר, כי איך יתכן שממקור הרשע יצא ויפרח פרי טהור וקדוש כזה? הא גופא פלאי פלאות! וכבר עמד הנביא ע”כ במדרש (במדבר רבה יט,א) ״מי יתן טהור מטמא לא אחד״ — כגון אברהם מתרח, חזקיה מאחז, יאשיה מאמון, מרדכי משמעי, ישראל מעובדי כוכבים, העולם הבא מעוה״ז, מי עשה כן? מי צוה כן? מי גזר כן? לא יחידו של עולם?!״

למה באה השאלה בצורה כפולה ומשולשת אם לא לגודל עצמתה?! אין זאת אלא גזירת מלך העולם. ואם בינתנו קצרה מהשיג, היד ה׳ תקצר? הקב״ה בוחן כליות ולב מוצא בתוך תוכו של הרשע הטמא שורש קדושה שראוי לעשות פרי. וכשם שמצינו לאידך גיסא מש״כ הרמב״ן פ׳ נצבים על הכתוב: ״פן יש בכם שורש פורה רוש ולענה״, ופי׳ שהכונה על הדורות הבאים, אלא ש״משורש מתוק לא יצא מר״ ״והוא סוד גדול״ עיי״ש. א״כ ה״ה להיפך, משורש מר לא יצא מתוק, ואם יצא אות הוא שלא הי’ השורש מר מוחלט. וכן מה שאמרו: ״עוה״ב מעוה״ז״, גם זה ״טהור מטמא״.

שנינו: ״יפה שעה אחת בתשובה ומעשים טובים בעוה”ז מכל חיי העוה”ב״ (אבות פ״ד) הרי שטמון בעוה״ז שורש כל חיי העוה”ב.

נמצא, שברשע גמור כאחז, אשר מצד עצמו אין לו חלק לעוה״ב, אך עדיין יש בו ניצוץ של קדושה הראוי להתעלות לאור יקרות כחזקיהו מלך יהודה. לאחר שיזדכך מטומאתו ולאחר שיוסרו כל מעשי רשעו בגיהנם, ישאר בו הניצוץ הטוב ממורק ומצוחצח, ועל ידו יזכה לחיי עולם. ומי גרם לו שהגיע לכך? ארך אפים!

חסד ה״חיים״ הוא הגדול בבריאה. ״יש קונה עולמו בשעה אחת״ — השעה הזאת שנוצלה כדבעי, הקנתה לו עולם נצחי. היש אדם שיכול להעריך גודל החסד שבמתן השעה ההיא?! כל שעה כשרה לכך, ״מה יקר חסדך״!

‫‪Parsha‬‬ ‫‪Preview

Grab the Opportunity!

Parashas Ki Savo

Harav Hagaon Meir Tzvi Shpitzer Shlita

Hashem commanded Klal Yisrael to write the Torah on stones when they enter Eretz Yisrael, in seventy languages so that it should be legible and understandable by all the nations. The Gemara teaches (Sotah 35) that after Moshe Rabbeinu gave this directive and Yehoshua fulfilled it, the nations were able to read the entire Torah clearly, yet they didn’t take that opportunity — and for that, they were punished harshly by being barred from ever becoming, as a nation, the am Hashem.

 

Tosafos there notes that Hashem already offered the Torah to the nations before Mattan Torah and they refused it then, but we don’t find that they were punished as a result. Tosafos explains that initially, that offer wasn’t so tempting, because the Torah was not yet written, and comprehending it would require effort. But now the Torah was written, and as such it was offered to them on a silver platter, clear and easy to understand — yet they still didn’t take the opportunity. Therefore, they forfeited forever the possibility of becoming the am Hashem.

We see from here that if we utilize the opportunities that Hashem gives us, then we’ll get closer to Him, and all will be well. Conversely, if we squander an opportunity, there is a taanah against us in Shomayim.

 

Rabbeinu Yonah, in Shaarei Teshuvah, gives a famous analogy to the situation of Yidden in Chodesh Elul, when Hakadosh Baruch Hu offers us the opportunity to do teshuvah, escape from our aveiros, and come closer to Him: A group of prisoners dig a tunnel and escape from their cells, but one prisoner remains behind. When the warden catches him, he beats him, berating him for failing to capitalize on the opportunity to escape.

 

“Come,” Hakadosh Baruch Hu offers us. “I’ll make it easy for you.”

 

If we grab the opportunity, we’re fortunate, but if not, we lose it. In today’s generation Hashem has made sefarim readily accessible to us, printed beautifully and available in every language. We have to appreciate and use this opportunity, and not chas v’shalom squander it!

 

Why the Shame?

Next week, we start staying Selichos, and at the end of Selichos, we say a passuk from Daniel: לְךָ ה’ הַצְּדָקָה וְלָנוּ בֹּשֶׁת הַפָּנִים. We express that Hashem is charitable to us, providing us with health, happiness, prosperity, everything — and we are extremely embarrassed. What, the mefarshim ask, are we embarrassed about? If I were to approach someone for money knowing that he has limited resources, and that he worked hard to make his money and could use it for himself, then I would have reason to be embarrassed. But Hashem has unlimited resources! He can provide everything that every person wants, and He doesn’t expend any effort doing so. So why וְלָנוּ בֹּשֶׁת הַפָּנִים? What’s there to be embarrassed of in approaching Hashem?

 

R’ Moshe Kliers, who was the rav of Teveriah, gives the following explanation.

 

Everything we have is a function of Hakadosh Baruch Hu’s tzedakah. Think about the year that has passed: Hashem has given us family, parnassah, valuable opportunities. He gave us the ability to learn, the ability to see, the ability to walk, to give tzedakah, to daven. But did I use those opportunities? After all that Hashem has given to us, לָנוּ בֹּשֶׁת הַפָּנִים — we’re embarrassed, for what have we done with these opportunities?

 

In a similar vein, the Chiddushei Harim interprets the confession of בגדנו, in Vidui, to mean that we betrayed Hashem because He invested so much into us, showering us with constant, abundant kindness, yet after all He gave us, we did not even return the 613 mitzvos.

 

If Hakadosh Baruch Hu gives you an opportunity and you grab it, then there’s a good chance He’ll give you another opportunity tomorrow. But if He gave you an opportunity and you didn’t use it, not only does it become a taanah against you, as we see in this week’s parashah, but Hashem doesn’t come back the next day with another opportunity.

 

We know that Noach emerged from the teivah limping, after being attacked by the lion. Why did he deserve that? The mefarshim explain that Hashem instructed Noach build a teivah and then He told him to enter it, but Noach tarried and didn’t enter the teivah immediately. “I gave you legs,” Hashem said, “and I gave you a mitzvah to do, but you didn’t use the opportunity to use your legs for the mitzvah? I’ll take away that ability.”

 

Every talent and ability that Hakadosh Baruch Hu gives us, if we utilize it, we receive more of that talent. But if we misuse it, or fail to use it, He takes it away.

 

Use It, or Lose It

Similarly, when Moshe Rabbeinu first erected the Mishkan, he waited for a response from Shomayim, but nothing happened; no fire descended. He dismantled the Mishkan, and tried again the next day, but again there was no response. This continued for seven days in a row: Moshe Rabbeinu, with all his zechusim, put up the Mishkan, but the Shechinah did not come down, until day eight.

 

What was the reason for this delay? And why was Moshe Rabbeinu punished in this way?

The Midrash explains that when Hakadosh Baruch Hu appeared to Moshe Rabbeinu and commanded him to speak to Pharaoh, Moshe Rabbeinu refused. He had good reasons, of course, and said שְׁלַח נָא בְּיַד תִּשְׁלָח, but the bottom line was that for seven days he declined to fulfill Hashem’s instruction to him. In response, Hashem said, “You didn’t use the talents I gave you? Correspondingly, for seven days, I will take those abilities away from you.” That is why the Shechinah waited seven days to descend.

 

After R’ Chaim of Volozhin traveled to attend the wedding of his son R’ Itzele, he returned to Volozhin and found that the sefer Torah in the yeshivah had been stolen, so they could not hear Krias HaTorah. Immediately, R’ Chaim identified why this had happened. While he was traveling, he had stopped in a certain town, where he could have gone to a shul to hear Krias HaTorah. But there was a rav with him who was very influential, and he said, “No, it’s too much effort, and we can’t be sure that there’s a sefer Torah anyway.” So they did not hear Krias HaTorah that day. Because they didn’t hear Krias HaTorah in a town where there was a sefer Torah, when they returned to Volozhin, the sefer Torah was stolen and they were denied the opportunity to hear Krias HaTorah.

 

When I came to Eretz Yisrael many years ago, Rav Shach was already old, but he was functioning very well, and could still walk, speak, and hear well. But one thing failed him: his eyesight. He would say, why is this happening to me? The rest of his body wasn’t aging like that, so why was his eyesight so terrible? He answered that he was being punished, because during World War I, he had to run away from the battlefront, so he fled from his yeshivah to a beis midrash in another town. During the day, he learned, but he didn’t learn at night — and for that, he said, Hashem was upset at him: “I gave you eyesight, and you were able to learn, but you didn’t learn, so now I’m denying you the ability to see.”

 

“Why didn’t you learn at night?” his grandson asked him.

 

He responded that he couldn’t learn because he didn’t have a candle, so instead he went to sleep in the shul.

 

“Then why should you be punished?” his grandson continued. “You couldn’t learn!”

 

“Had it been important enough to me to learn,” Rav Shach replied, “I could have asked the gabbai for a candle, but I was too embarrassed to ask. Yet when it came to food, I was desperately hungry, and once a day I had to muster the courage to ask someone in town to please give me some food. It was important enough for me to eat that I managed to overcome my shame and ask for food — but to use my eyes to learn another Tosafos wasn’t important enough to me that I should ask for candle. Hashem gave me the opportunity then, but I didn’t use it, so now I’m being punished.”

Every one of us has been blessed with a year of Hashem’s benevolent kindness: לְךָ ה’ הַצְּדָקָה. Are we going to come on Rosh Hashanah and Yom Kippur and say וְלָנוּ בֹּשֶׁת הַפָּנִים, we’re embarrassed that we didn’t use the opportunity, and who knows whether Hashem will grant us with another year of opportunity? Or are we going to recognize the opportunities and talents that Hashem has given us and use them to their utmost?

 

If we do, then b’ezras Hashem we will be granted a year of health, happiness, and prosperity.

כתיבה וחתימה טובה.

  • SEARCH BY PARSHA

  • ‫‪SE‬‬ARCH‬‬ ‫‪BY‬‬ ‫‪R‬‫‪ABBONIM‬‬